Alla pratar om Dwight Lundell

Typs nästan alla bloggsidor jag följer har de senaste dagarna tagit upp en text, skriven av ovan nämnda hjärtkirurg. Vad det handlar om? Han pratar om vad som verkligen skapar hjärtsjukdom och än gång dementeras myten om att det är kolesterol som gör människor hjärtsjuka.

Han berättar öppet om vad som är fel med medicinska och vetenskapliga fakta. Här följer ett axplock av hans uttalande:

  • Inflammation i kärlväggen är den verkliga orsaken till hjärtsjukdom, alltså inte ett högt kolesterol eller ett högt intag av fett.
  • Skadorna och inflammationen i våra blodkärl orsakas av fettsnål kost som har rekommenderats i åratal av läkarvården.
  • Vilka är de främsta orsakerna till kronisk inflammation? Högförädlade kolhydrater (socker, mjöl och alla de produkter som tillverkas av dem) och en hög konsumtion av omega-6 vegetabiliska oljor som soja-, majs- och solrosolja som finns i många förädlade livsmedel.
  • Kolesterol teorin ledde till ”inget- fett”, ”låg-fetthalt” rekommendationer som i sin tur skapade just den maten som orsakat en epidemi av inflammation/hjärtsjukdom.

Vill du läsa hela texten finns den här.

Är det inte hemskt, när man får höra att sånt som man fått inpräntat i sig sedan barnsben kanske inte alls stämmer…De här ”goda” råden du levt efter har eventuellt gjort din kropp mer skada än nytta? Scary I say. Nu är jag ingen läkare och har ingen utbildning i varken sig anatomi eller näringslära, men jag läser ju sjukt mycket och när man nu har hört de här teorierna från många olika håll av diverse docenter och läkare - då börjar man ju undra. Eller?

Ta bara alla diabetiker som ett exempel. I landet brunsås (Sverige)var rekommendationen fram tills i år, 2012 -att basen i deras matintag skulle bestå av kolhydrater= socker…..Bara det att en diabetiker tål ju inte socker, det är liksom det som gör dom sjuka!!!…Borde man inte få lära sig det när man läser till läkare 😉


2 reaktioner till “Alla pratar om Dwight Lundell

  1. Varje gång jag läser dessa artiklar som är för LCHF blir jag påverkad. Jag vill ju så klart inte skada min kropp. Samtidigt tänker jag att jag äter ju inte mycket färdig mat, nästan ingen alls. Eller?! Lagar för det mesta mat hemma och har lunchlådor. Så jag är nog ändå på rätt spår tänker jag. Men det gnager och gnager att kanske gör jag ändå inte rätt…

    1. Hej Cissi!
      Visst blir man påverkad, på gott och ont 🙂 . Enligt mig är du inne på rätt spår vad gäller kosten. Nu vet jag ju inte exakt hur och vad du äter, men bara genom att välja bort färdig mat har du ju tagit ett steg i rätt riktning. Det är lätt för mig att sitta och ”predika”, eftersom jag är övertygad om att LCHF- kosten är den kost vi är ämnade för att äta. Anyways, om man väljer så ”rena” och naturliga produkter som möjligt, inte är rädd för fett (inte mättat iheller)och ser upp med vilka kolhydrater man stoppar i dig, är jag övertygad om att man gör sin kropp en stor tjänst…Kramen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *