Ge blod

ge-blod

Jag har tänkt på det här med att ge blod ganska länge men det har bara inte blivit av. För ett par veckor sedan gjorde jag i alla fall slag i saken och registrerade mig som ny blodgivare och fick tid till inskrivning. Kändes bra att jag äntligen tagit tag i det där och var på väg att göra något gott.

Väl på blodcentralen fick jag som ny blodgivare fylla i ett formulär om min hälsa och livsstil. Det var inga konstigheter och allt var frid och fröjd. När jag då skulle kavla upp ärmarna för att se hur kärlen såg ut fick jag ett hmm följt av ännu ett hmmm. Ytterligare en sköterska tillkallades. Det trycktes, klämdes, kändes och hmmmades - och sen kom domen.
”- Nä, jag är ledsen men du kan inte ge blod. Du har för tunna kärl. ”
Jättetråkigt!

Det är akut brist på blodgrupp A och 0 här nere i Skåne. DN skriver att det är blodbrist i hela landet och att det är vanligt att blodgivare reser bort och kanske glömmer ge blod innan de åker. Många tror att det är olyckor och trauma som kräver mest blod, men det är faktiskt cancervården.

Har du möjlighet att ge blod?

4 reaktioner till “Ge blod

  1. Nej, tyvärr inte, av i princip samma skäl som du. Jag har ett kärl i ena armen som funkat vid ett par tillfällen, men de senaste 3 försöken har varit ofruktsamma, så nu har jag givit upp. Jag reser dessutom mycket, både i tjänsten & privat, så jag hamnar ofta i långa karantänperioder dessutom.

  2. Så himla roligt att läsa. Var nämligen och registrerade mig igår och ska lämna blod första gången i januari 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *