Cancer+socker=sant

Läskig rubrik, eller hur? Innan jag började intressera mig för kost och dess påverkan på kroppen hade jag ingen aning om att socker stimulerar och påskyndar cancertillväxt i kroppen. Därför antar jag att det är något som många inte känner till, men absolut bör veta.

Vetenskapens värld visade i går ett inslag om just detta. Ni som missade det kan kolla på SVTplay. Det är i början av programmet och håller på i 20 min. För er som nöjer er med en kortare version, läs sammanfattningen down under.

Jag vill börja med att ett förtydligande. När jag säger socker syftar jag inte bara till den rena produkten. Allt skit som godis, kakor, glass och läsk hör självfallet hit - men även alla mjölprodukter räknas hit. Typs mjöl, bröd, pasta, ris, musli, potatis med mera. Det är också socker. Ba så ni vet.

Vad händer i kroppen när man äter socker? Blodsockret stiger och kroppen gör sitt bästa för att försöka få ner det igen och skjutsa in det i cellerna. Detta gör den genom att bilda insulin. Insulin påverkar levern- där tillväxthormonet IGF-1 tillverkas.

Vad gör tillväxthormonet IGF-1? Det är som sagt ett tillväxthormon. Det gör så att vi växer på längden när vi är unga, gör så att våra hudceller förnyas och gör så att kroppen och våra organ kan reparera sig. Tyvärr tar inte IGF-1 hänsyn till om det fastnar på friska eller sjuka celler. När det fastnar på cancerceller gör det så att tumörcellen växer fortare och blir större - just för att det är ett tillväxthormon.

Människor med Larons syndrom (kortväxta), saknar IGF-1 genen, vilket gör dom resistenta mot cancer. U get the picture? Dessa korväxta människor, saknar tillväxthormonet IGF-1 , vilket gör att de alltså inte kan utveckla cancer! Börjar man närma sig svaret på cancerns gåta?

I programmet utförde läkaren och reportern ett test . De ville se vad som hände i kroppen när de åt mycket socker - och hur det här skulle komma att påverka insulinet och till slut då också (cancer)tillväxthormonet IGF-1. Först tog de båda ett blodprov - följt av godisätande- följt av ett nytt blodprov. Resultaten var skrämmande olika. Läkaren hade 10 gånger så höga insulinnivåer som reportern, vilket kan ha att göra med att reportern var ganska mycket yngre och hade mera muskler för att hon tränade en del. Läkaren blev själv chockad av resultaten och bestämde sig med det samma för att sluta äta godis. Skulle hon få en cancerdiagnos hade hon även slutat med söta drycker, kakor och mjölmat som hon själv uttryckte det. (Varför vänta tills man väl utvecklat cancer undrar jag- varför inte sluta med det redan idag - så kanske man slipper bli sjuk?) Reportern undrade om det var ok för henne att fortsätta äta socker, med tanke på att hennes insulinnivåer ändå var rimliga. Läkaren svarade då att så länge man tränar och har en bra kroppssammansättning, dvs mycket muskler, lite fett- kommer man att klara sig bättre. ( Men varför chansa?)

Det finns idag läkemedelsföretag som försöker hitta en medicin som gör att IGF-1 inte ska kunna fastna på cancercellerna. Hur sjukt är inte detta? Man försöker göra en medicin, så att man ska kunna fortsätta äta sådant som gör en (dödligt) sjuk….Var ligger logiken i detta? Do I smell money….?

Kan man skydda sig mot cancer? Våra vanligaste cancerformer- bröst, prostata och colon- är beroende av insulin och tillväxthormonet IGF-1. Alltså - undviker man socker bör det rimligen betyda att man i alla fall gör sig mer resistent mot sjukdomen. Den bästa medicinen borde då vara en relativt strikt LCHF kost… Med tanke på att dessa cancerformer bara ökar, kanske man ska se över dagens kostrekommendationer?! Eller ska vi fortsätta trycka i oss bröd, pasta, lättyoughurt och måltidsersättningar? Vad säger SLV om detta? Dags att agera kanske?!

Det finns speciellt två personer i min närhet som jag skulle önska, såg över sitt val av mat. Inte för att jag missunnar dem maten de väljer att stoppa i sig. Jag vill bara att ska vara friska och leva så länge som möjligt. Älskar er!!!

4 reaktioner till “Cancer+socker=sant

  1. Shit va otäckt, å va glad jag är att jag ändrade min kost! Länge leve LCHF 😉

    1. Usch ja, det är en fruktansvärd sjukdom. Frukt innehåller socker, så svaret blir ja.
      Som jämförelse innehåller cola-läsk 10,9g kolhydrater/100g. Men det är väl ändå annan sorts socker? Nej egentligen inte: 4.0g sackaros, 3.4g fruktos, 3.5g glukos. Apelsin och äpple innehåller alltså nästan lika hög sockerkoncentration som i coladryck, banan ännu mer. Och inte särskilt mycket annat. Check out länken hos kostdoktorn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *