Omställningsbesvär?

maj 27, 2012 i LCHF

Hello world! Har inte varit speciellt informativ och aktiv de senaste dagarna. Har varit sjukt mycket att stå i. Känner att dygnet behöver fler timmar. Gärna en fem- sex extra, om jag får bestämma.

Idag hittade jag en artikel i Expressen Hälsa som jag tror många av mina nyfrälsta LCHF vänner skulle bli glada över att få ta del av. Många upplever en del omställningsbesvär vid övergången till LCHF. Här kommer en bra artikel på vad som händer i kroppen . This one is for you guys…

Vikten

Det är vanligt att du går ner ett par kilo per vecka under de första veckorna och sedan ett halvt kilo per vecka. Framför allt bukfetma brukar minska. Eftersom kosten innehåller väldigt lite kolhydrater får du långt ifrån samma blodsockerhöjning och mindre av det fettinlagrande hormonet insulin. I stället för att använda kolhydrater som energi använder kroppen fett som energi, därför höjs din fettförbränning.

Blodet

Du får lägre sockerhalt i blodet eftersom du äter mindre kolhydrater, det gör ditt blodsocker stabilare. I allmänhet får du lite högre kolesterol, men det är framför allt det goda kolesterolet som ökar. Bukspottskörteln producerar mindre insulin eftersom du har mindre socker i blodet.

Hjärnan

Ketoner, som bildas i levern, transporteras hit. Här förbränns ketonerna genom att de används som energi i stället för kolhydrater (glukos), det betyder att hjärnan bränner fett dygnet runt. Du kan drabbas av yrsel och trötthet under omställningen, extra vätska och salt kan minska besvären.

Huvudet

Du kan få huvudvärk de första dagarna, extra vätska och salt kan minska besvären. I längden får många som äter LCHF minskade besvär av huvudvärk och migrän, det kan bland annat bero på att blodsockret är stabilare.

Armhålorna

Du kan svettas mer eftersom du kan bli varmare i takt med att förbränningen går upp.

Munnen

Du kan få dålig andedräkt när kroppen är i ketos, detta är framför allt vanligt i början och brukar gå över. Kariesbildning kan minska efter ett tag med LCHF.

Huden

En del upplever att de får mindre besvär av acne.

Levern

Fettet du äter transporteras hit för att omvandlas till energimolekylen keton som blir energi åt hjärnan.

Fettdepåerna

Kroppen ställer in sig på att bränna mer fett från fettlagret. Fettdepåerna öppnas upp för fettförbränning.

Hjärtat

Den första tiden kan du få lite högre puls eller hjärtklappning. Det går sedan över.

Halsen

Du kan få ökade eller minskade problem med halsbränna och sura uppstötningar. Vanligast är att besvären minskar, en studie har visat att lågkolhydratskost gav mer normala PH-värden i halsen.

Musklerna

Ställer om sig till att använda fett som energi i stället för kolhydrater. Fettet tas hit med blodet och förbränns här.

Tarmarna

Du kan få förstoppning eller diarré eftersom du äter mindre fibrer. Oftast går detta över när kroppen har vant sig vid kosten. En vanlig effekt är annars en lugnare mage med mindre magknip och gaser.

Njurarna

PH-värdet i urinen kan sänkas lite på grund av att ketonerna läcker dit. De första dagarna kan du kissa lite mer än vanligt och uppleva en minskad svullnad i kroppen.

Gallblåsan

Producerar mer galla för att smälta ditt ökande intag av fett. Då spolas gallgångarna rena vilket kan leda till att gallstenar som redan finns där lossnar och du drabbas av gallsten. I långa loppet bör risken för gallsten minska eftersom gallgångarna regelbundet spolas igenom.

Nu vet du lite mer om vad som händer i kroppen och är därmed aningen mer förberedd. Upplever du det jobbigt i början är mitt bästa tips bara till att rida ut stormen. Det kommer bli bättre. Garanterat.