Ska kvinnor fasta?

Fasta

Jag läste ett inlägg hos kostdoktorn för ett tag sedan som tog upp frågan om kvinnor ska fasta eller inte. Inlägget var skrivet av läkaren, Jason Fung, som både är njurspecialist och ”världsledande expert på periodisk fasta och LCHF”. Wow.

Den här artikeln irriterar mig.
Dels för att den är skriven av en läkare/”expert”, på en sida som har hög credibility - och därför måste väl det som sägs där vara rätt och sant?! Ska verkligen alla kvinnor fasta?

Experten tycker absolut att alla kvinnor ska fasta, med undantag för gravida och barn. Han säger att:

Det finns hundratals studier som genomförts över 100 år och klinisk erfarenhet över 5 000 år pekar mot att effekten av fasta är densamma för kvinnor och män, förutom i fall där de är underviktiga.

Detta och en studie gjord 1968!!! (hallå, 1968!!!) ligger till grund för påståendet att kvinnor ska fasta.
Jag har inget emot kvinnor som fastar och gör det själv ibland. Men om vi ser till hur vi lever idag och jämför det med hur vi levde för 5000 år sedan, eller kanske bara så kort tillbaka som 1968 så är det många saker vi gör idag, som vi inte gjorde då. Vi

  • jobbar heltid
  • jobbar övertid
  • jobbar!!!
  • hämtar och lämnar ungar på träning och diverse aktiviteter
  • tar hand om oss själva, dvs vi tränar (kanske flera gånger i veckan)
  • sover midre (?)
  • ska också duga, hinna och räcka i så många andra sammanhang

Jag tycker att han missar en viktig poäng i det faktum att vi idag lever med (väldigt mycket mer)… stress!?
Är det vettigt att lägga mer stress på någon som redan är stressad?

Vad har du för tankar om kvinnor och fasta?

Du som vill läsa Fungs inlägg hittar det här.

 

 

 

2 reaktioner till “Ska kvinnor fasta?

  1. Jag förstår inte din kritik. Menar du att fasta är att lägga ytterligare press på kvinnor? Själv tycker jag inte att fasta påverkar livet med jobb och allt man ska hinna med att göra, tvärtom! Jag får mer energi och slipper tänka på maten. Sedan att kraven ökar på kvinnor tycker jag inte har något att göra med att fasta är bra för hälsan, det är ju två olika saker. Kanske har jag missförstått dig? Med vänlig hälsning, Sofie

    1. Kanske att du missförstått inlägget, eller delar av det. Jag säger inte att fasta är dåligt, men fasta passar långt ifrån alla. Har svårt att se vilka vinster man får med fasta om man har en obalans i HPA-axeln (stressaxeln), vilket är väldigt vanligt idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *