LCHF

Introduktion

LCHF står för Low Carb, High Fat. Eller lite kolhydrater med en högre andel fett. Det har varit mycket debatt senaste åren, men lågkolhydratkost är numera godkänt av Socialstyrelsen för behandling av övervikt eller diabetes typ 2. Allt fler vetenskapliga studier visar bäst effekt av LCHF för vikt- och blodsockerkontroll. Antalet positiva läkare och professorer ökar stadigt.

Vill du bli av med ditt sockersug, gå ner i vikt, eller bara äta för att må bra tycker jag att du ska prova LCHF. Du slipper att gå hungrig, du får äta god mat -mat som din kropp är ämnad för- och förhoppningsvis uppleva hälsofördelarna som kommer med denna kost :)

Hälsovinster jag själv märkt av:

  • Behöver mindre sömn
  • Vaknar utvilad
  • Jämnt blodsocker, blir inte seg, irriterad och orkeslös mellan måltiderna
  • Har sluppit vinterns förkylningar (knack knack ta i trä)
  • Magen är “tyst” och platt
  • Känner att kroppen jobbar med mig och inte mot mig
  • Orkar mer på styrketräningpassen

I början är det vanligt att man får huvudvärk, är trött och känner sig orkeslös. Detta går vanligtvis över efter ett par dagar. Man kan även känna att det “kryper” i benen, framför allt när man ska sova. Även detta är ett övergående symptom.

Tränar du kommer du garanterat märka av att det inte går lika bra som tidigare i början. Själv märkte jag speciellt av detta vid konditionsträning. Kommer inte ihåg exakt hur länge det höll i sig, kanske 6 veckor??? Styrkan däremot var det enklare med. Kan inte minnas att jag hade några “men” av övergången.

Vill du veta mer om LCHF, klicka på länken här. Du bör få svar på alla dina frågor på den sidan.

Sen är det bara till att köra! Grattis till ett klokt val och lycka till med din nya kosthållning!

 

 

 

 

Kommentera