Ketonmätning - what´s the deal?

Hade tänkt att detta påfund skulle gå mig obemärkt förbi (det man inte ser finns inte 😉 , och hade inga som helst planer på att ta upp ämnet - men jag kan inte hålla mig längre. What´s the deal med ketonmäting? Vad är det som är så viktigt med att ligga i den ”optimala” zonen? För visst är det så, att om man äter strikt LCHF, hamnar man automatiskt i den ”optimala” zonen. Varför då hålla på och mäta? Varför behöver man ett kvitto på att ”man gör rätt”? Well, jag har en teori - häng mig om jag har fel 😉

Om man kör strikt LCHF äter man lagom med protein, mer fett och väldigt lite kolhydrater. Kolhydraterna kommer ifrån grönsaker och till viss del mejerier. CHECK! Hamnar man i ketos då? JA! Går man ner i vikt? JA! ( I alla fall i början av LCHF resan). Men vad händer efter ett tag? Du går inte längre ner i vikt, fastän du fortfarande kör ”strikt”LCHF….Frågan jag tycker man ska ställa sig själv då är: Äter jag fortfarande strikt LCHF, eller tycker jag att jag fortfarande äter strikt LCHF? Har det blivit lite mer nötter, bär, frukt, choklad, grädde, sockerersättningar och vin på det senare? Svarar man ja på detta - well, don´t kill the messenger, men då äter man inte längre strikt LCHF.

Min teori är som såhär; man har haft en framgångsrik viktresa med LCHF men har under resans gång börjat unna sig saker som man kanske inte bör äta speciellt ofta, om fortsatt viktnedgång är det primära. Genom att börja mäta sina ketoner blir man återigen medveten om vad man faktiskt stoppar i sig (mätningen blir ju ett kvitto på detta) och därigenom skärper man helt enkelt till sig. Det blir inte en näve nötter varje kväll framför TV:n, man ”unnar” sig inte grädde och bär efter middagen - och man hoppar garanterat de där glasen vin som lätt slinker ner på fredags- eller lördagskvällen…

Min fråga är; behöver man verkligen mäta sina ketoner för att inse att man inte är i den optimala zonen? När jag började med LCHF var det under premissen viktnedgång genom att äta naturlig mat. Jag skulle inte väga, mäta och räkna någonting - jag skulle bara äta mig ner i vikt genom naturlig mat. Sunt va? Om man som nybörjare snubblar in på LCHF idag - är det en helt annan bild som serveras. Man ska mäta sina ketonvärden (för att ligga i rätt zon), dricka sig mätt på fett istället för att äta, och ta en kaka bakad på sukrin lite då och då. Sorry, de två sistnämnda hör inte till ämnet - det blev en spin off 😉

Men, den stora frågan kvarstår, what´s the deal med ketonmätning? Om min teori stämmer, behöver man verkligen mäta sina ketoner för att inse, att man inte är i den optimala zonen?

 

15 reaktioner till “Ketonmätning - what´s the deal?

 1. åååh va intressant! jag har aldrig själv mätt om jag är i rätt zon. Men jag tror att det kan vara ett bra hjälpmedel för de som inte går ner i vikt, så de inte lurar sig själva med att tro att man redan äter rätt. Dessutom kan det även ge en extra push för de som är i rätt zon att veta det.
  Men, det kan ju lätt bli en hets av att hålla koll och börja analysera vad man åt eller inte när man ramlar ur zonen o hur man snabbast kommer tillbaka…….
  Det jag undrar över själv är vad nästa steg blir eft ketonmätningar…..

  1. Hallå Marie! Well - visst kan man mäta och se om man är i rätt zon, jag förstår bara inte varför man behöver göra det. Undrar också över vad nästa steg kommer bli. Time will tell I guess

 2. Jag håller lite med dig här. Tycker mest det här med ketonmätning blivit onödigt hypat och ännu ett sätt att göra någonting så väldigt enkelt, som att i grunden äta bra mat, till någonting så onödigt invecklat och svårforcerat. MEN, är det inte lite så med oss människor, det får inte vara FÖR enkelt, då känns det på något vis inte riktigt äkta. Inte riktigt rätt. Vi är så vana att behöva slita och svettas för att komma någonstans och handlar det om någonting så enkelt och banalt som att äta mat från grunden och att välja bra råvaror.. eller för den skull bara grejen med att dricka ett rent och bra vatten, känns det plötsligt som någonting skumt..

  Ketonmätning är definitivt någonting som höjer ”krångligthetsfaktorn” och kanske gör det hela grejen liite mer spännande…. och dessutom, för de som redan varit emot lågkolhydratkost/LCHF/bra mat överlag-tänket från första början, är det ytterligare ett ”bevis” på att det är ”alldeles för krångligt” och ”helt onaturligt…”.. och så fortsätter de istället med att äta sin skit och må pytonorm…

  Hur som helst tycker jag hela grejen med ketonmätning blivit alldeles för hypad… och det är bara ett till sätt att spärra in sig själv i en liten box och bli ännu mer matfixerad.

  Men det är ju mina funderingar. 🙂
  <3

  1. Sonja! Jag har nog inte sagt det till dig än, men du skriver så himla bra och kloka saker 😀 Jag kommenterar alldeles för sällan när jag är inne hos dig, vilket jag absolut borde göra, men jag gillar verkligen din blogg och dina kommentarer här (bara så att du vet 🙂 Med det sagt, tillbaks till ketonmätningarna. För mig är mätning synonymt med kontroll, och ja - det kan väl behövas ibland. Men behöver man veta att man är i ”den optimala fettförbränningszonen”? Är det inte så enkelt som att dra ner på mjölkprodukterna, nötterna, bären, chokladen och vinet? Om nu viktnedgång är det primära ? Skulle kunna fortsätta här, men väljer att stanna 🙂 Stor kram på dig i alla fall!

 3. Åh, äntligen någon i bloggvärlden (förutom Anna Hallén) som uttrycker sig om detta! What the heck, plötsligt är LCHF en ÄNNU mer extrem ”bantningsmetod” än alla andra 78454 st. Att kissa på stickor och nåla sig i fingret känns som rent vansinne för att kontrollera sin vikt. Inte konstigt att folk blir skeptiska mot ”oss” LCHF:are. Hoppas till Gud att inte detta når kvällstidningarnas ner-i-vikt-bilagor (om det inte redan gjort det? Läser dem aldrig..)

  När jag ändå kommenterar (jag är SÅ dålig på att kommentera) så vill jag passa på att tacka för en grym blogg. Har också haft tankegångar som dig ”men jag kanske borde äta LITE kolisar efter träning, eller innan, eller?” eftersom det är det man lär sig. Men jag satsade på att känna efter först, och efter några månader på LCHF så lyfter jag lika tungt eller tyngre som innan.

  Keep your grymma blogg going!

  1. Hej bästa Emily och tack så hemskt mycket för dom fina orden! Kan man få för mycket positiv kritik liksom :)Jag går just nu Anna Halléns kostrådgivar utbildning - och som sagt, jag har redan fått omvärdera saker jag varit ganska principfast på. Det gäller att lära känna sin kropp- det finns inte EN rätt lösning för alla. Att styrketräna på lågkolhydratkost har öppnat nya dörrar för mig. I början var man svag, precis som du säger - sedan upptäckte man att man kunde prestera bättre utan kolhydrater, och nu - ett år senare har jag hittat den balans som min kropp behöver för att kunna prestera optimalt under passen. Man måste prova sig fram, att våga släppa på de ”gamla” tränings/kostråden, för dom kommer i alla fall inte att hjälpa dig framåt. Good luck girl!

 4. Kram på dig! Du skriver verkligen en jättebra blogg. En polare till mig länkade den på facebook för ett tag sedan och nu följer jag din blogg varje dag efter jobbet. Kan lixom inte låta bli 🙂 Du skriver så bra.

  /Lina

  kram <3

 5. Jag måste hålla med dig om detta eftersom det börjar verkligen bli oerhört tjatigt! Visst att man håller sig till någon diet det måste man ju göra om man ned i vikt men herregud, mäta ketoner!? Hur långt kan det gå? Känns oerhört skönt att du tar upp det här och för ett klokt resonemang kring det. Big LIKE!

 6. Hej! Bra blogg du har 🙂 jag är typ 1 diabetiker och har ketonmätare hemma, typ 1 diabetiker kan ju som några vet hamna i ketoacidos (syraförgtning) pga av olika saker tex att insulinpumpen slutat fungera. Läget blir väldigt allvarligt och man måste åka in akut. Jag har fått en ketonmätare gratis av vården. Mycke tacksam så jag kan ha koll! Men blir förbannad när ”bantarna” beställer hem gratis och slösar med vårdens pengar!! En vanlig bantare behöver inte mäta ketoner! Ni dör inte! Det gör jag!! Som tur är har ju företagen börjat kräva läkarintyg. Klart man kan skaffa ketonmätare om man vill ha men är du inte sjuk tycker jag att du i alla fall får betala för den. Som med allt annat som inte är livsviktigt..

  1. Hallå Insulina! Klart att man ska ha en mätare om man är diabetiker! Du om någon behöver ju ha koll på ditt blodsocker och insulin. Jag fattar bara inte vad man som ickediabetiker behöver den till. För att ser om man ligger i den optimala keton zonen? Well, där kommer man ju ändå inte att stanna forever, so why bother?! Take care girl och tack för att du läser min blogg 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *