Årets julklapp?

Äntligen kom den! Har väntat en evighet på ett gäng böcker jag beställt - och idag kom (i alla fall) delar av ordern. Som tur är var den här boken med ”Ett sötare blod” av Ann Fernholm. Har galet stora förhoppningar på den här boken - som handlar om vår hälsa och vad som hänt med den under de senaste hundra åren.

Ett sötare blod - ni förstår säkert att det handlar om socker. Vad har hänt med vår hälsa sedan sockret tog plats i vår vardag? Jag vet ju redan svaret 😉 och förhoppningsvis kommer det bli begripligt även för den som inte gillar att djupdyka och leta fakta. Tänk om det verkligen är så att vi blivit lurade att fett är farligt - medan det är socker som är den verkliga boven….(hate to say I told you so 😉

”Sedan mitten av förra seklet har låga kolesterolnivåer varit ett viktig mått på hälsa. Med kolesterolet i fokus gav forskare oss nya kostråd: dra ner på fettet. Mindre fett i maten skulle också ge mindre fett på kroppen. Men det har blivit precis tvärtom. En epidemi av fetma och diabetes har drabbat stora delar av världen. I ”Ett sötare blod” granskar vetenskapsjournalisten Ann Fernholm historien bakom våra kostråd och den fettdebatt som har härjat i Sverige de senaste åren. Hon visar att kroppen inte är så enkel som forskare en gång antog: det är inte bara fett som rubbar blodfetterna, utan också socker och andra kolhydrater. Aldrig tidigare har mänskligheten ätit så mycket socker som nu. Boken visar hur snabba kolhydrater kan påverka allt från nyfödda barns vikt till tidpunkten för puberteten, möjligheten att bli gravid och risken för cancer. Hos vuxna eldar ett sött blod på både åderförkalkning och utveckling av demens. Kroppen blir inflammerad och blodkärlen täpps igen. ”

Det var baksidan på boken det. Vill ni inte bara läsa vidare? Om den är så bra som jag hört att den är - kan alla nära och kära (skeptiker) i min närhet förvänta sig ett hårt paket i juklapp 😉

Det sägs att den här boken kan rädda liv. Hoppas innerligt att det är sant <3

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *