Om man kan äta för mycket kolhydrater borde man väl även kunna äta för lite?

Charlie´s angels of hormones

Kan man äta för lite kolhydrater? Att man kan äta för många är vida känt, men hur är det egentligen med det motsatta? Vi vet att en kost baserad på få kolhydrater är gynnsamt för personer som är metabolt sjuka, har alzheimers, parkinsons, epelepsi med flera - men vad gäller egentligen för oss ”friska”? Behöver vi äta på samma sätt som de sjuka? Är det optimalt eller kan det kanske till och med vara skadligt i längden? Och om så är fallet, varför hör man aldrig något om detta från våra svenska lowcarb (LC) hälsogurus? Vet man inte bättre, eller är det för att de inte jobbar med friska människor? För handen på hjärtat, ju mindre kolhydrater desto bättre - oavsett om du är sjuk, fullt frisk eller tränar. Man gör inte heller skillnad på kön vilket någonstans inte heller känns rimligt.

Jag har själv suttit fast (och gör delvis fortfarande) i 20- 30 grams träsket sedan jag började med LCHF. Det är först under det sista halvåret som jag så smått börjat laborera med mer kolhydrater, men fortfarande kört very low carb största delen av tiden. Det är tack vare detta experimenterande som jag också blivit varse alla (former?) lowcarb hälsogurus i det stora landet over there som Chris Kresser, Paul Jaminet, Sara Gottfried, Mark Sisson, Dave Asprey, Robb Wolf, Abel James (John Kiefer) och fått en helt annan syn på kolhydraternas vara eller icke vara.

Jag tror absolut att en kost med få kolhydrater är gynnsamt under en period. Men för alltid and forever ever? Jag är skeptisk. Här kommer några av anledningarna.

 • Insulin behövs för att sköldkörteln ska fungera optimalt. Vad händer med den om man kör LC under lång tid?
 • Om sköldkörteln påverkas kommer även kortisolet att påverkas. Ökar kortisolet minskar progestoronet vilket i sin tur leder till östrogendominans (vilket de flesta kvinnor redan är). Läs på om östrogendominans 😉
 • Att inte äta kolhydrater ökar kortisolet då detta krävs för att omvandla protein till glukos, vilket sker om man äter få kolhydrater. Man utsätter alltså kroppen för mer stress genom att tillföra för lite kolhydrater. Mer stress är relaterat till sämre sömn, bukfetma och viktuppgång (typs där jag själv befinner mig just nu)
 • Tarmhälsan…Våra bakterier i tarmen live and thrive of stärkelse och fiber. Hur mycket får vi i oss av detta vid en LC kosthålllning? Tänk detta under flera flera år. Tarmhälsan är A och O för en god hälsa…
 • Må bra hormonet serotonin (som kommer från aminosyran tryptofan) behöver glukos för att passera blod-hjärnbarriären. Tryptofanet tävlar dessutom med andra ”stora” aminosyror - vilka lättare tar sig genom barriären. Att äta mer protein hjälper inte tryptofanet, däremot hjälper det att tillföra mer kolhydrater då detta ökar insulinet och de aminosyror som ”stör” tryptofanet åker in i musklerna vilket gör det lättare för tryptofanet att korsa blod-hjärnbarriären. Trött, orkeslös, food cravings eller milt deprimerad? Kanske mer kolhydrater är lösningen?
 • Enligt Jaminet kräver även mucin kolhydrater och brist kan leda till torra slemhinnor, torra ögon och muntorrhet (vilket det sista jag själv upplevt)

Hormoner påverkar varandra. De har en dominoeffekt på varandra. Jag är helt övertygad om att vi kvinnor är mer känsliga för obalanser och svängningar i dessa. Jag kan bara se till mig själv och vart jag är nu. Jag har inte tidigare insett i vilken mån vi behöver kolhydrater. Även då vi inte behöver tillföra ett enda gram via maten vi äter behöver detta nödvändigtvis inte betyda att de inte behövs. Därmed inte sagt att vi ska leva som Livsmedelsverket vill och basera vår kost på just kolhydrater. Det tror jag skapar än mer sjukdom och obalans. Alla kolhydrater ska inte heller dras över samma kam. Det känns som att vi är lite där vi en gång var med fettets farlighet och med facit i hand vet vi ju att det är skillnad på fett och fett, precis som det är skillnad på kolhydrater och kolhydrater.

Vad vill jag ha sagt med det här? Jag tror fortfarande att de flesta mår bra av att dra ner på kolhydraterna, men att ålder, kön, livsstil, aktivitetsgrad, sömn och stress är en stor del av ekvationen. Det gäller att hitta rätt balans och förstå att denna är skiftande. Med detta lämnar jag fältet öppet för både ris och ros. Vi hörs!

 

 

22 reaktioner till “Om man kan äta för mycket kolhydrater borde man väl även kunna äta för lite?

 1. Intressant, tack! 🙂
  För mig som är magsäcksopererad (GBP) var det förödande att nolla… Albuminvärdet sjönk och jag svimmade, så det gör jag inte om!

 2. Detta jag menar! Kolhydrater är inte livsfarligt! Går att få en snygg kropp ändå även med kolhydrater, om inte annat så mår iaf jag bättre! Mer kolhydrater åt folket! 🙂

 3. Du har så rätt! Det är skillnad på kolhydrater och kolhydrater och det är nog inte bra att utesluta dem totalt. Jag var också väldigt nitisk i början av min LCHF-karriär men har insett att jag mår bättre med ett bättre val av kolhydrater. Kommer inte återgå till att äta pasta, potatis och ris eller mjöl, men känner att det gäller att hitta en bra balans och bättre alternativ som inte nödvändigtvis behöver vara helt kolhydratfria. Jag börjar mer och mer snegla åt paleo hållet då jag känner att jag mår bra av den kosten. Men nu för tiden sätter jag ingen etikett på hur jag äter utan försöker känna vad jag mår bra och klarar av att äta utan att fastna i sockerträsket igen.

  1. Det brukar vara det bästa, att självexperimentera och se hur kroppen svarar på maten man äter. Själv ser jag inga problem med varken potatis eller ris, så länge man inte är känslig för nattskatteväxter.
   Jag tycker i varje fall att du gör helt rätt i att prova vad som funkar för dig. Stort lycka till!

 4. Jag tror det är så himla individuellt! Vissa kan lever utan eller med bara få kolhydrater (ketostephanie, MartinaJ etc.) och andra inte. Jag gör då och då en refeed day med att höja kolhydrater och så väger mindre därefter. men ibland blir det totalt tvärtom och det kanske beror på hormoner….men jag gillar att slippa hungern och tänkandet på mat och ta med mat till jobbet osv. när man äter LC

 5. Hej!
  För tre år sedan var jag helt övertygad om at LCHF/paleo var det ända rätta, och följde det strikt i ca ett år. Undvek gluten som pesten. Sen vistades jag utomlands i ett år och kunde inte påverka maten själv, blev mycket asiatisk vegetarisk kost. Sen dess har jag försökt återfinna balansen igen, bli av med extrakilon genom halvhjärtade försök på ketogen kost, fasta i olika former, carb nite och carb backloading. De flesta försöken har slutat med hetsätning.

  I dagsläget är mina mål att öka i maxstyrka (styrkelyft) och att bibehålla vikten. Landar på ca 45% carbs, 27% protein och 28% fett och 2200 kcal, macros som jag själv kommit fram till genom experimenterande. Det kändes svårt till en början att öka kolhydraterna så häftigt, men jag gjorde det sakta. Jag minns fortfarande lyckan av att plötsligt kunna äta äpplen, morötter och bönor vilken tid på dygnet som helst, utan att måsta backloada! Ibland blir det en low carb frukost och backloading, ibland blir det gröt. Båda verkar funka. Har verkligen gjort livet mycket enklare och hetsätningen har minskat. Har märkt att det inte finns någon orsak för mig att undvika gluten eftersom det inte påverkar mitt mående. Har däremot märkt att en fransk frukost får mig att må som en flegmatisk degklump, och enorma mängder mjölkprodukter på en gång likaså. Men en macka med proteinkälla är no problems!
  Detta handlar bara min kropp, utgående från min livssituation och mina mål. Tror att alla måste pröva sig fram men det kan vara värt att försöka bryta kolhydratsskräcken.

  Har lyssnat mycket på Ben Coomber, en engelsk nutrition & training coach, och gillar hans approach på att undvika trenddieter och utgå från sina egna mål samt lyssna på hur kroppen reagerar på olika livsmedel och makronutrienter med ren mat som bas. Ben har några riktigt intressanta intervjuer bland sina podcasts.

  Sorry för en lång kommentar och tack för ett intressant inlägg! Mer diskussion om ämnet behövs!

  Ylva

  1. Tack för din långa kommentar 😀 Jag kan bara hålla med dig om att man lär sig så himla mycket om hur man själv fungerar genom att experimentera. Skönt att du hittat ett sätt som fungerar för dig och de mål du har idag. Det är både befriande och obehagligt att ”släppa sargen”.
   Vad gäller gluten är det dock något jag fortfarande väljer bort då jag tror det gör mer skada än nytta, men kanske att det även här är så att vissa är tåligare än andra.
   Hur som helst tycker jag det är både modigt (och klokt) att göra förändringar i kost och livsstil om man inte mår bra eller får några märkbara resultat.
   Wish u the best!

 6. Vad intressant! Gillar verkligen din blogg därför att du har styrkan att tänka om och ändra dig! Jag började min low carb karriär med GI och det gav mig mest energi och mest viktnedgång…. Nu har jagätit lchf i över två år, men har sköldkörtelproblem och extremt stressigt jobb vilket gör att jag tänker i andra banor kring kosten och dina inlägg beskriver vad jag känner, även pm jag inte på långa vägar är så insatt som du… Vill lägga tillber kolhydrater men vet inte var jag ska börja riktigt…. Vilka bra kolhydrater föreslår du?

  1. Tack Lotta! Det är inte helt enkelt att tänka om, men man måste ha ett öppet sinne - vilket jag försöker ha. Om du i dagsläget känner att kosten inte hjälper dig (tänk bara på att detta inte är det enda - sömn, avslappning, vistas ute i dagsljus och motion är andra viktiga komponenter) skulle jag absolut göra en förändring.
   Vad gäller bra kolhydratskällor väljer jag själv de som räknas som safe starches -potatis, sötpotatis, rotfrukter och ris. Lite frukt och viss mörk choklad.

 7. Tippeninlägg, tack!

  Efter 5 månader på strikt lchf har jag nu sp sakterliga fått börja införa kolhyderster igen. Min mens har ännu inte kommit, 60 dagsr sen senaste, vilket tyder på att jag har en hormonell obalans. Kroppen kändes stressad och för högt kortisol ledde även till sömnproblem. Liksom du är jag väldigt förvånad och även irriterad att det enda som hörs i lchf debatten är hur bra det är och hur det passar alla.., Inte någon stans läser man om vilja problem som också kan uppkomma…inte förrän man dragit på sig olika åkommor och börjar googla runt..då helt plötsligt ser man alla varningsklockor. Typiskt!
  Kommer fortsätta att undvika socker och mjöl, men potatis och ris har åter fått en plats på min tallrik - i slla fall lite grann;)

 8. Klockrent inlägg som vanligt!
  Så komiskt för jag gick precis och funderade kring kolhydrater och en eventuell justering i min kost kring detta och sen går jag in här och vad läser jag?! Jo exakt det jag har gått och funderat på!!!
  Jag har senaste månaden kört en mix av bulletproof diet och CNS med ett totalt dagligt intag av kolhydrater som landat någonstans mellan 5-10 gram. Tycker inte riktigt att min kropp svarat på det och de resultat jag hoppas på har uteblivit.
  Har surfat runt endel på nätet och bestämt mig för att ge Tim Ferniss fyratimmarskroppen en chans. Efter alla mina år på LCHF har jag nog blivit lite kolhydratskrämd men ska ge det en chans, eller ja fyra veckor iallafall innan jag utvärderar.
  Vore kul att få din input kring detta speciellt din åsikt angående bönor.
  Jag har läst endel från Chris Kresser och han verkar inte vara helt emot det lika så om jag tolkar Mark Sission rätt.
  Tänkte ge det en chans men kommer fortfarande att utesluta gluten då jag tror det är det som är mest skadligt!!!

  1. Det ÄR svårt att börja äta mer kolhydrater igen. Lika svårt som det en gång var att börja äta massor med fett 🙂
   Bönor ja 😀 Jag skrev ett inlägg för ett tag sedan varför bönor är banned, medan frön och nötter är ok. De flesta antinutrienter försvinner vid blötläggning och kokning (vilket man gör med bönor men inte med frön och nötter) - så jag tänker att det är helt ok att äta lite bönor, med undantag från sojabönor!!!
   Ferris förespråkar en ganska ansenlig mängd bönor och jag är ännu inte klar över om jag är med på detta eller inte. Får suga på den karamellen 🙂

 9. Just nu går jag på ”Perfect Health diet” linje för gravida och äter ca 15% protein och hela 30 % kolhydrater (mest stärkelserika) och resten fett. Hade jag aldrig trott om någon sagt till mig för tre-fyra år sedan, då jag gjorde allt för att nolla mina kolhydrater. Men efter att återinfört kolhydraterna på grund av negativa effekter på hälsan efter för lång tid på lågakolhydratskost förstår jag nu kroppens behov av just kolhydrater.

  Pga graviditeten och illamående
  har jag tappat aptiten för kött (trist) så det har blivit mkt vegetariskt, jag har då börjat införa både bönor och linser…kändes jättekonstigt i början men efter ha läst om blötläggning och uppvärmning har jag dragit slutsatsen att det inte är sämre än alla nötter och frön som jag tidigare fått i mig. Eller allt jag fått i mig via bacon, odlad lax och annat ”fulkött” ? Man lär så länge man lever!

  Vill tipsa om Renée Voltairs Raw bovetegröt som ett bra alternativ när du behöver snabbmat eller mellanmål on the go ?

  1. Jag är en big fan av Jaminet 😀 Han menar på att vissa funktioner i kroppen behöver glukos och att det är smartare att tillgodose detta behov med stärkelse framför mer protein.

   Gröten har jag inte testat. Har gjort plättar på fermenterat bovete en gång och det var helt ok 🙂

 10. Jag tror att det beror på vilka kolhydrater vi snackar, precis som vilket fett… Är fortfarande lite rädd, men har sedan ett antal månader tillbaka börjat äta ekologisk frukt, juica grönt, först dragit ner på kött (som jag nu de senaste 5 månaderna helt avstått ifrån på grund av etiska- och miljöskäl.. Med vilken effekt.. Jo.. tappade mina trivselkilon på nolltid, vilket jag inte gjorde på LCHF. Intressant reflektion helt klart! Tror absolut LCHF är hälsosammare än vanlig Svenssonkost, men frågan är om den är optimal någon längre tid??

  1. Jag tror att rena råvaror och mat av bra kvalitet är viktigt. Likaså att få i sig tillräckligt av både protein, fett och kolhydrater. Vi har olika behov av dessa beroende på var vi är i livet och hur livet i allmänhet ser ut och vi måste anpassa kosten efter detta. Att äta vädigt lite kolhydrater under en period är väl helt okej. Men för alltid? Respekterar ditt val att inte äta kött, men personligen tror jag inte heller att det är något man bör utesluta ur kosten för alltid.

   1. Yeah! Gillade faktiskt när jag åt lågkolhydratkost och fick många positiva effekter, men ännu fler med mer grönt.. sen har jag ju inte avstått från kött av hälsoskäl faktiskt, utan för djurens och miljöns skull. Utifrån den aspekten tror jag att vi alla åtminstone borde minska köttkonsumtionen avsevärt. Men man måste ju inte sluta helt..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *