Carbs at night

Carbs at night

Gissa vem som har sovit två nätter i rad utan utan att vakna upp och ligga sömnlös? Me, me me!!! Än ska jag inte ropa hej, vill inte jinxa det men guuuud vad det är skönt att få sova och vakna utvilad!

Ni kommer kanske ihåg att jag gav upp kaffet förra veckan? Har varit utan kaffe i dagarna elva nu. Bytte ut det mot en kopp benbuljong som fick agera substitut men som nu känns som en gammal vana. Jag behöver inte mitt morgonkaffe. Jag är inte berornde. Däremot är det väldigt gott 🙂 Nu tror jag inte att det är kaffet som är boven i dramat vad gäller min dåliga sömn. Oavsett fortsätter jag mitt uppehåll. Det skadar ju liksom inte. En stress mindre för kroppen att ta hand om.

De tre senaste veckorna har jag även börjat införa mer kolhydrater i maten. Frukost och lunch äter jag som vanligt, dvs kött eller fisk med grönsaker och någon fettkälla. Till middagen lägger jag till kolhydrater i form av antingen potatis, sötpotatis, ris och bovete. Förutom det faktum att det är sjukt gott med både potatis och ris så kan jag inte säga att jag känt av någon större förändring på sömn och mående förrän nu! (Träningen däremot har mått bra av mer kh hela tiden). Det tar kanske lite tid för kroppen att ställa om sig, precis som den gör när man anpassar den till fettdrift. Denna veckan har jag lagt till ytterligare ett mål som endast består av kolhydrater och detta ganska snart inpå sänggående. Det kan vara en banan, några kokta kalla potatisar, överblivet ris från middagen eller några riskakor. Igår slank även två bitar med mörk choklad ner. Räknar inte kh men tippar på att jag hamnar runt 70-100 g per dag.

Är det dessa magiska kolhydrater som får mig att sova? Hur som tänker jag inte sluta. Det känns som att de uppfyller en funktion och att kroppen behöver dom. Jag börjar känna mig gladare till sinnet vilket även det kan bero på kolhydraterna (som ökar vårt må bra hormon serotonin). Det gör såklar att jag mår bättre och känner mig lugnare, tänker mer positivt och på så sätt minskar stressen, vilket leder till bättre sömn då kortisol och binjurar får vila.

Jag fortsätter laborera. I´ll keep you posted.

 

 

 

4 reaktioner till “Carbs at night

  1. Vad roligt att höra att kolhydraterna hjälpt! Jag har ju också försökt öka på kh, mest sötpotatis och rotfrukter men tror att jag kanske inte kommer upp i så stor mängd som jag behöver. Borde kanske lägga till lite ris också. Potatis gillar jag inte 🙂 Känns ju bara lite onödigt att äta näringsfattigt ris men det är svårt att hitta näringsrika kolhydratkällor förutom sötpotatis och rotfrukter. Kanske quinoa istället för ris ibland och lite mer frukt. Jag sover också bättre nu vilket är förvånande eftersom jag fått ett ”återfall” av binjuretrötthet/utmattning och då brukar sömnen bli störd. Så det är jag jättetacksam över! 🙂

    1. Jag tror inte heller du kommer upp i några mängder med bara rotfrukter. Du kan ju testa bovete eller quinoa om du nu inte tycker att ris tillför något. Sen finns det ju mycket annat att jobba på om man har trötta binjurar -utöver kosten då. Men jag tror absolut att äta ofta, äta en frukost bestående av mycket protein och att tillföra mer kolhydrater kommer hjälpa dig vad gäller kosten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *