OCM anyone?

Alltså, jag brukar ju ta bort mitt smink med olivolja, extra virgin. Check - so far so good. Men, om man vill göra en djupare rengöring ska man blanda sin vanliga olja med ricin (den som jag använder till håret). Hittade nedanstående info på en bra sida. Jag har gjort en kortare sammanfattning över OCM-metoden, men ni som är sugna kan kolla in den här.

Många tror ju att man blir oljig och fet i huden av att använda just olja, men det är fel fel fel. Olja finns naturligt i vår hud och det är den som håller din hy fuktig och fräsch. Dessutom hjälper oljan till att reparera och lugna din hud. Du ska alltså inte vara rädd för att smörja in dig med olja. Det kommer inte ge dig finnar och dålig hy- det får man av andra orsaker,som hormonrubbningar, bakterier, döda hudceller etc. Att dricka mycket vatten bidrar också till att hålla huden fräsch.

OCM grundar sig på att att den olja du väljer att massera in i din hud kommer hjälpa till att lösa upp den smuts som täpper till dina porer. Det är faktiskt så att olja löser olja - om du nu inte redan visste detta. Man behöver två olika sorters oljor - ricin och sedan någon vegetabilisk olja. Ricinoljan är anti-inflammatorisk och utrensande och är den viktigaste ingrediensen i OCM. Denna olja är väldigt tjock, så man behöver spä ut den med en annan olja så man får en tunnare konsistens. Jag kör extra virgin olivolja, men man kan ta någon annan vegetabilisk olja som passar ens hudtyp. Många använder solrosolja, men den har ju inflammatoriska egenskaper när det kommer till invärtes bruk (bör väl vara samma för utvärtes då?) - så därför går den fetbort för mig.

Sedan gäller det att blanda till rätt formula av de båda oljorna. Här ser man till vilken hudtyp men har och det är detta som avgör hur mycket eller lite man tar av de olika oljorna. Ricinolja är uttorkande, därav minskas mängden vid torr hud. Man får helt enkelt prova sig fram för vad som funkar för en, men här är de generella rekommendationerna.

 • Fet hud: 30% ricinolja 70% olivolja
 • Normal hud: 20%ricinolja 80% olivolja
 • Torr hud: 10% ricinolja 90% olivolja

När man hittat sin ”mix” kan man blanda till den och hälla upp på en väl rengjord flaska. Det är skitviktigt att det inte finns några bakterier i den.

How to OMC

Jag brukar göra det på kvällen och 1-2 gånger i veckan.

 • Du behöver en mjuk bomullshandduk, din oljeblandning och varmt rinnande vatten
 • Häll upp en femkrona eller lite mer av din olja i handen. Rub your hands together för att värma oljan och smörj sedan in ansiktet.
 • Börja nu massera in oljan. Detta kommer ta bort ditt smink, smuts och andra orenheter (du behöver alltså inte ta bort ditt smink innan du OCM:ar).
 • Fortsätt massera in oljan djupt ner i porerna. Ju mer du masserar desto mer öppnar du upp porerna så allt skit kan tränga upp till ytan. Fokusera på dina problemområden. Jag håller på i ca 3-5 min.
 • När du känner dig nöjd, blöta ner handduken med varmt vatten, det ska vara så varmt att ångan öppnar upp porerna och att man lätt kan torka bort den överflödiga oljan. Du ska alltså inte bränna dig, men det ska vara så pass varmt att det ångar.
 • Lägg handduken över ditt ansikte. Låg ligga tills den kallnar. Torka försiktigt bort oljan, skölj ur handduken under rinnande varmt vatten och upprepa denna procedur 3-4 gånger. Skrubba inte med handduken utan torka bara försiktigt.
 • Om din hud känns stram och torr efter behandlingen så ta en liten droppe av oljeblandningen, värm mellan dina händer och dutta sedan över ansiktet. Massera försiktigt in den tills du ser att den inte ligger som en ”film” över ditt ansikte.
 • Klart!

Som sagt, man ska OCM:a regelbundet, men inte för ofta. Om du upplever din hud som torr gör du det antagligen för ofta. I början kan man uppleva huden som fetare och att den blir sämre. Detta är dock ett bra tecken på att din hud håller på att läka och hitta tillbaka till den rätta balansen, och det kan ett tag innan den vänjer sig. Just hang in there!

5 reaktioner till “OCM anyone?

 1. Det fungerar,och jag har superkänslig hy som
  inte tål vilken skit som helst.
  Ett annat tios är att blanda pyttelite askorbinsyra,
  Den från kryddhyllan, inte farligt ren c vitamin,
  tillsammans med ricinolja för en peeling
  Ju känsligare hud ju mindre syra.
  Massera som vanlig peeling
  Feel like a babyas in the face.

 2. Min kompis jobbar med märket Maria Åkerberg som är eko från Sverige, jag har inte hunnit testa ännu, men så fort jag får slut på allt jag har skall jag i alla fall ge det ett försök.

  1. Jag tycker absolut du ska ge det ett försök. Jag har bara hittat fördelar med OCM och oljor rent allmänt. Det känns tusen gånger bättre att smörja in sig med naturliga oljor - vs. krämer, oljor kostar inte mycket att köpa - det gör fabrikstillverkade krämer. Give it at go! Lycka till med LCHF:andet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *