Saffrans pannacotta med glöggsmakande bärtäcke

november 17, 2023 i Dessert, Recept

Är det någon mer än jag som är sugen på jul? Idag ska jag ut och jaga en vit kitchig julgran. Hittar jag en smäller jag upp den idag 😀 For real! Har så smått börjat prova olika typiska julrecept. Först ut blir den här saffranspannacottan med ett glöggsmakande bärtäcke. Blir det mer jul än så?

Till 5 portioner behöver du:
5 dl grädde
2 msk sukrin
1 pkt saffran
1/2 tsk vaniljpulver
3 gelatinblad

100 g bär (jag hade blåbär och hallon)
1 pomeransskal
1 liten bit torkad ingefära
1 kanelstång
4 kryddnejlikor
lite kardemumma

Koka upp grädden tillsammans med sukrin, saffran och vaniljpulver. Låt småkoka ca 10 minuter. Dra sedan kastrullen från värmen och låt blandningen svalna något. Lägg gelatinet i kallt vatten 5 minuter. Krama ur och rör ut i gräddblandningen. Häll upp i serveringsformar eller glas.

Lägg bären tillsammans med övriga ingredienser i en kastrull. Koka upp och låt koka ihop ca 5-7 minuter. Eftersom bären har ett naturligt förtjockningsmedel i sig kommer det att tjockna och bli till sylt - och inga konstigheter måste tillsättas (läs man kan alltså göra egen sylt på 10 minuter, som är fri från tillsatser och socker :) Ställ sedan åt sidan för att svalna. När pannacottan är stelnad är det dags att fördela ett tunt lager med sylt ovanpå. Se bara till att plocka bort kryddorna, speciellt nejlikorna innan du fördelar sylten.

Det blev lite snålt med det där bärtäcket. Vill du ha ett tjockare lager så använd mer bär, eller koka inte ihop sylten så mycket.

Smaken var det dock inget fel på.