Thailändska fish cakes

Receptet hittade jag på levstarkt - stort tack! Har dock laborerat lite med ingredienserna och kommer nog fortsätta göra detta tills jag hittat den ultimata kombinationen. Smaken var fab, men konsistensen kanske man kan jobba lite på. Vi får se. Av detta receptet gjorde jag 16 väldigt små cakes.

400 g vit fisk (torsk, hoki, sej eller någon annan)

Thailändska fish cakes

300 g räkor

2 dl kokosmjölk

1 ägg

ingefära (jag gillar det, så jag tog ca ”ett finger”)

1 vitlöksklyfta

1 röd chili

2 lime (1 till garnering)

70 g mandel

kokosflingor

salt

raps eller kokosolja

Dela fisken i mindre bitar. Häll ner i mixer tillsammans med hälften av kokosmjölken och kör till en jämn smet. Häll över i en skål och tillsätt resten av kokosmjölken, ägg, riven ingefära, pressad vitlök, finhackad chili och riven lime plus saften från limen. Salta och blanda runt smeten. Grovhacka räkorna och rör ner dessa. Blanda lite till. Ställ smeten i kylen en timme så den får sätta sig.

Kör mandel i mixer så det blir ett lite grövre mjöl. Häll upp i en skål och tillsätt lika mycket riven kokos som det finns mandel.

Gör små biffar av smeten. (Min smet var ganska lös och vattnig - fick göra det över vasken och liksom pressa ur överskottsvätskan.) Vänd sedan dessa i kokosblandningen och stek gyllene i rikligt med kokos eller rapsolja.Vill man ha ett tjockt jäkla lager med panering rekommenderar jag att man först vänder kakorna i ägg - sedan i kokosblandningen. Tänk på att det går åt mer panering om du väljer det senare alternativet. Jag stekte härligheterna 4 min på var sida. Medelvärme- check.

Till detta stekte jag blomkålsris tillsammans med lök, vitlök och pak choi. Toppade med lite stekt ”överbliven” panering.

En hemmagjord majjo smaksatt med färsk chili och vitlök var pricken över i:et. Fin fin middag!

10 reaktioner till “Thailändska fish cakes

  1. Det lät supergott, tack för tips!
    Och för en riktigt bra och inspirerande blogg som jag följer sedan några veckor.

    1. Ha ha ha! Skitbra filmer ju! Såg 1-3, men lyckades inte hitta 4:an. Kul, jag gjorde ett utkast igår om just solande och krämer, och kom till samma slutsatser som paleosnubben. Gick in på hans blogg och där kommer jag nog spendera en del tid. Jag har sjukt lätt för att fastna för att totalt snöa in på saker jag gillar….Behöver fler timmar på dygnet. Tack för bästa tipset!

  2. Åh, shoot, såg just att han har skrivit sitt sista blogginlägg…men man kan ju gå tillbaka i bloggen och kika för inspiration ändå!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *