Myten om mättat fett

Genom hela ens uppväxt har man fått höra hur farligt det är med mättat fett. Mättat fett finns bl a i ost, smör , grädde och i feta charkvaror. Man ska minimera sitt intag,eller helst undvika det. Man drabbas ju av hjärt- och kärlsjukdomar annars. Eller?……..

Detta grundar sig på en 50 år gammal studie, Seven countries study av forskaren Ancel Keys. Kortfattat byggde studien på 12000 män i sju olika länder. Ancel kom fram till att länder med hög konsumtion av mättat fett hade en hög andel hjärtsjukdomar. Men……Den lille forskaren hittade på lite grann och tog bort sådant som inte överrensstämde med hans teori!!! Fatta, han mörkade det som inte passade in och utifrån denna studie bygger livsmedelverket våra kostråd angående mättat fett. Ärligt talat, känns det seriöst?

”Seven Countries Study” förändrade hela den västerländska synen på fett med följd att intaget av icke-mättade vegetabiliska oljor ökat med 400% mellan 1910 och 1970. Priset har blivit en kraftig ökning av hjärtrelaterade besvär. Idag är 40% av alla dödsfall relaterade till hjärtsjukdomar. Att mättat fett skulle vara farligt är ett av de större missförstånden inom kost och hälsa i modern tid.

Hoppas att ni - precis som jag, första gången jag hörde detta - har fått er en tankeställare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *