D-vitamin

Jag är vanligtvis skeptisk till att stoppa i sig piller och pulver till höger och vänster. Men när det kommer till just D-vitamin är det bara till att proppa i sig =) Jag har under ett par år följt debatten om vitamin D, och jag blir bara mer och mer övertygad om att det är livsnödvändigt för oss. Vill ni ha den långa versionen, titta in hos kostdoktorn. Här finns allt man behöver veta.

För er som vill ha lightversionen kommer den här och nu.

Varför äta D-vitamin? Det har forskats och gör fortfarande mycket på ämnet och det lutar åt att brist kan leda till en rad otäcka och tråkiga sjukdomar. Cancer, hjärtsjukdom, depression är några av dem.

D-vitamin bildas i huden när solen lyser på dig. Det räcker med 15-30 min sol för att få mer än ditt dagsintag tillgodosett. Det är gassande sol som gäller och massor av bar hud =) Det finns även i fet fisk och ägg, men det är sällan man kommer upp i den rekommenderade dosen enbart genom kost.

D-vitamin är unikt bland vitaminerna. Det är ett steroidhormon, som våra könshormoner testosteron och östrogen. D-vitaminet påverkar uttrycket av hundratals gener i de flesta av kroppens celler. Potentiellt kan det därför ha nästan vilken effekt som helst i kroppen.

Hur mycket ska man ta? Olika märken innehåller olika mängd D-vitamin. Jag köper märket Holistic som innehåller 2000IE/ tablett. Några tycker att det räcker med en dos på 2000 IE medan andra tycker att man kan dubbla dosen. Någonstans känner jag att lagom är bäst….

Ibland skrivs mängden i microgram istället. 1 mcg=40E . 50mcg=2000E

När ska man äta D-vitamin? Jag äter det så fort sommaren är över och solen försvunnit. September till April typs. Jag tycker att du ska investera i dig själv och köpa en burk D-vitamin. Kom bara ihåg att ta det i samband med någon fet mat, då det inte är en vattenlöslig vitamin.

2 reaktioner till “D-vitamin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *