Tjejer och fria vikter

november 28, 2023 i Träning

Varför är det (nästan) inga tjejer vid dom fria vikterna? Vet vi inte hur vi ska använda dem? Platsar vi inte där? Eller skräms vi bort av de svettiga frustande och stönande gym-gubbarna?Hahaha, ja dom kan allt få ur sig de otäckaste ljuden :)

Jag tippar på en kombo av ovanstående. Problemet är egentligen lätt avhjälpt - ta hjälp av en kompis som kan, eller varför inte skaffa dig en PT ? När jag började träna skaffade jag mig en PT. Dels för att jag ville lära mig göra rörelserna rätt, och sen behövde jag även hjälp med att sätta ihop ett träningsprogram, lära mig vilka övningar som tränade vilka muskler osv. Det var money well spent! Visst, det kostar en del med en PT, men du investerar ju i dig själv.

Tillbaks till dom fria vikterna… Varför fria vikter istället för maskiner? Jag tycker fördelarna är…

  • När du tränar med fria vikter tränar du också balans och stabilitet
  • Man isolerar inte bara en muskel, som man gör i maskiner, utan man aktiverar fler muskler samtidigt
  • Det krävs mer fokus när du tränar med fria vikter än vad det gör i maskiner

Om man är alldeles ny kan det vara bra att börja med maskiner. Dom är lätta att lära sig och det är svårare att göra ”fel” i dom. Men så fort du börjar bli träningsvan - you know what to do!

Efter ett tag släpper den där känslan att man inte hör hemma i ”kill-rummet”. Det är ingen som kollar snett på dig, snarare tvärtom. Gubbarna blir jätteglada och hjälper dig gärna med allt du ber dom om!

Jag funderar på att ta det ett steg längre…..Jag ska också började frusta, stånka och göra gymgubbe läten. Få se hur dom reagerar då. Hahaha, få se om jag vågar imon. I´ll let you know!