Kolesterol och statiner

Har i ett tidigare inlägg nuddat vid ämnet kolesterol. Den gången handlade det om ägg och kolesterol. Har du glömt? Kolla här då. Idag blir det tung information vänner, men det är ett så pass viktigt ämne, så ni bara måste ta del av det. Speciellt alla ni som känner någon som tar statiner -kolesterolsänkande medicin och det bör vara många, med tanke på att läkare är jätteglada för att skriva ut detta ”läkemedel”. Som ni säkert vet vid det här laget är jag grymt intresserad av hälsa och hur man genom aktiva val kan påverka den i positiv eller negativ riktning. Jag har funderat och läst på en hel del om kolesterol och dess funktion och har börjat fatta hur fel informerade vi är om detta ämne. Och ännu värre, hur många människor det finns idag som äter statiner helt i onödan med sin hälsa som insats.

Har äntligen läst färdigt ”Hur kolesterolmyten hålls vid liv”av Uffe Ravnskov och känner att jag inte riktigt vet var jag ska börja. Mättat fett, högt kolesterol och hjärt/kärlsjukdom är något som vi blivit lärda hör ihop. Det ena leder till det andra. Vet ni om att det inte finns en enda studie som bekräftar detta? Fastän det är vad både SLV och alla doktorer säger. Jag vet inte hur många olika studier som nämndes och citerades i boken, men summan av dom är den samma… Nu förenklar jag experimenten rejält, så jag inte tråkar ut er alltför mycket. Testgrupp1 fick kolesterolsänkande medicin och blev ombedda att ändra sin kost.. De skulle äta mindre mättat fett, sluta röka och börja motionera. Testgrupp 2 fick ingen medicin, men gjorde samma livsstilsförändringar som grupp 1. Summan av experimenten - det dog ungefär lika många i hjärtsjukdom i båda grupperna. Däremot dog det ofta fler av hjärtinfarkt i testgrupp 1, dom som åt kolesterolsänkande medicin….Testgrupp 1 dog också oftare av infektionsssjukdomar i tarm, mage och luftvägar. Känns som att ett lågt kolesterol ökar infektionsrisken. Känns inte som att mättat fett ökar risken för hjärt/kärl sjukdom. Inte ger det åderförkalkning iheller. Varför säger alla det då?

Tyvärr är det så att läkemedelsindustrin gör så att myten kan leva vidare. Läkemedelsföretagen gör miljardvinster varje år på att sälja dessa statiner.

Hur uppstod då myten att det var så farligt med kolesterol och att vi alla behöver sänka det? Nedan text är hämtad ur en artikel och skriven av överläkaren Christer Enkvist.

”Efter andra världskriget minskade dödligheten i infektionssjukdomar dramatiskt samtidigt som dödligheten i hjärtsjukdomar ökade. Det gällde då för den medicinska vetenskapen att förklara detta. Myten om det dödliga kolesterolet kan sägas ha uppstått ur främst två observationer. Dels matade man kaniner med kolesterol och fick förstås förändringar överallt i deras kroppar eftersom ju kaniner inte alls är gjorda för att äta kolesterol. De förändringar man fick i deras blodkärl var visserligen inte alls heller av det slag man ser vid mänsklig åderförkalkning, men man tolkade det ändå som att kolesterolet var orsak till människans åderförkalkning.

Dels fick den amerikanske näringsfysiologen Ancel Keys 1953 för sig att det fanns ett samband mellan den mängd fett man åt och dödligheten i hjärtsjukdomar. Att Ancel Keys fuskade är numera välkänt. Bl a mätte han inte mängden konsumerat fett utan mängden tillgängligt fett i de länder han undersökte. Dessutom var det bara i ett fåtal länder han kunde påvisa sitt samband och därför uteslöt han de andra när han publicerade sina resultat.

Myten om att fettet är orsaken till hjärt-kärlsjukdomarna genom att det höjer kolesterolet fortsätter ändå med full kraft och får inte minst okritiska svenska läkare att skriva ut kolesterolsänkande mediciner för miljarder kronor årligen. Man blundar konsekvent för alla fakta som talar emot. Exempelvis har de flesta strokepatienter ätit mindre mängd fett än friska, de som äter mest mejeriprodukter har lägst dödlighet i hjärtsjukdomar och de som inte äter fett alls får lika mycket hjärt-kärlsjukdomar som alla andra.

Medicinsk vetenskap negligerar också andra vetenskaper, men amerikanen George V Manns studier av exempelvis massajerna i Kenya på 1960-talet talar för samma sak. Massajerna hade inga vare sig förhöjda kolesterolvärden eller någon ökad dödlighet i hjärt-kärlsjukdomar trots att de levde på bara kött och stora mängder fet mjölk. Ett övertygande bevis utgör också den kanadensiske antropologen Vilhjalmur Stefansson, som under ett helt år i början på 1900-talet levde bland inuiter och åt deras mat av enbart kött, fett och fisk. Han undersöktes på ett sjukhus i New York och man kunde inte påvisa någon förhöjning av kolesterolvärdet i hans blod eller för den delen några andra avvikelser i hans prover.

Läkemedelsindustrin är dock den viktigaste orsaken till att kolesterolmyten lever vidare. Genom att industrin är den huvudsakliga fortbildaren av läkarkåren har den unika möjligheter att styra vad den vill att läkarna skall känna till.

Genom denna unika fortbildande funktion kan också industrin hålla läkarkåren ovetande om alla biverkningar som statinerna har. De flesta svenska läkare lever i villfarelsen att de just inte har några biverkningar. Knappast någon känner till de tre amerikanska böcker som enbart handlar om dessa biverkningar. De är författade av läkaren och astronauten Duane Graveline som själv drabbades av total minnesförlust sedan han ordinerats Lipitor, det största kolesterolsänkande läkemedlet. Hans första bok heter därför slående ”Lipitor – Thief of Memory”. En av de andra: ”Statin Drugs Side Effects and the Misguided War on Cholesterol” borde vara kurslitteratur i all läkarutbildning. Att man sedan aldrig klart kunnat visa att statinerna räddat ett enda kvinnoliv förtigs liksom att de även för de största riskgrupperna medför en ytterst liten riskminskning. Annars är nog muskelvärk och muskelskador de vanligaste biverkningarna.”

Ravnskov nämner också följande biverkningar: cancer, hjärtsvikt, fosterskador, aggressivt beteende, suicidala impulser, långsamt insättande demens, minnesförlust, och impotens. Ingenting brukar nämnas om dessa biverkningar. Ingen vet vad som händer efter 20-30 års behandling.

På kostdoktorn kan man läsa om en dokumentär ”29 miljarder skäl att ljuga om kolesterol.”Skrämmande. Kräks i min egen mun.

  • Ett högt kolesterol är inte farligt.
  • Din kropp producerar själv kolesterol om du inte får i dig tillräckligt av det via maten. Får du tillräckligt via maten producerar kroppen mindre.
  • Ett högt kolesterol orsakar inte åderförkalkning och hjärtinfarkt. Många studier har visat att människor med lågt kolesterol blir lika åderförkalkade som dom med ett högt kolesterol.
  • Äldre människor med ett högt kolesterol lever längre än människor med ett lågt.

Med ovanstående färskt i minnet, varför skulle vi äta kolesterolsänkande medicin nu igen?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *