Bikinisäsongen närmar sig…

…och med den kommer tidningarnas första sidor om hur man kan tappa si och så många kilon i veckan med den eller den (svält)dieten. Matbutikerna är inte sena att hänga på. När jag var på Ica Maxi igår var det kampanj på en massa olika måltidsersättningar och bars. Bikinisäsong = svältsäsong. Och folk går på det, år efter år! Sorry to be the one who brakes it to you - men det finns tyvärr inga genvägar till bikinikroppen. That´s a fact!

Vet du vad som händer i kroppen när du drar ner på kalorierna och börjar äta fettsnålt? Kroppen går då in i ett svältläge och börjar göra sig av med sånt som drar mycket energi. Först gör den sig av med vatten och sedan gör den sig av med muskler. När du väger dig visar vågen ett ”positivt” resultat - du har tappat några kilon. Det sorgliga är dock att det är muskler du tappat, vilket på sikt eventuellt kommer göra dig ännu tjockare (ska förklara varför snart), men just nu är du bara glad - för du har ju gått ner i vikt 🙂 men blivit svagare och minskat din förbränning 😕 tappat lite muskler 🙁 men behållt fettet på din kropp 😮 ! Ooups, inte så bra…

Varför är det musklerna som ryker först når man kaloribantar och äter fettsnålt? I musklerna finns det typs små ”kraftverk” som heter mitokondrier. Dom ”kostar” mycket för kroppen att ha i drift. Fett däremot ”kostar” mindre för kroppen att bära på, vilket gör att den sparar på fett framför muskler. Vad som är ännu tråkigare i det här sammanhanget är att kroppen nu är inställd på att det råder svält, och därmed gör sitt yttersta för att behålla allt fett som din kropp bär på…Men det var väl det som du ville bli av med?!

Ingen orkar leva på en lågkalori diet i det långa loppet heller, det säger sig själv. Vad händer när man slutar och går tillbaka till att äta ”normalt” igen? Först och främst är kroppen inställd på att hålla en låg förbränning och sen är den ju även inne i ett” svältmode” så när man börjar kioska på som vanligt kommer den att hamstra och effektivt lagra överskottet som fett - ifall det skulle komma en ny svältperiod…Detta resulterar ofta i att bantaren lägger på sig ett extra kilo eller två. Bantaren får panik och hoppar på nästa mirakeldiet som förhoppningsvis kommer att lösa problemet och så är ekorrhjulet igång…

Vill man lyckas gäller det att lägga om sin kost. Inte bara för de närmsta två veckorna, utan forever and ever ever. Dra ner på kolhydraterna (nej, jag säger inte skippa dom helt), men lär dig i vilka produkter det dolda sockret finns och undvik de tyngsta kolhydratkällorna som man lätt överäter utav - så som pasta, ris bröd och potatis. Bara genom att göra detta går du antagligen ner ett par kilo. Och du, skippa måltidsersättningarna och dom ”nyttiga” barsen… Det är inte mat, det är godis förklätt i en ”seriös” förpackning. Ska prata mer om detta i morgon.

Get ready for beach 2012!

 

 

 

 

 

 

12 reaktioner till “Bikinisäsongen närmar sig…

 1. Hallelujah! Äntligen någon som hajar grejen. Kunde inte sagt det bättr själv:) måste länka ditt inlägg sen när jag inte ligger med min iPhone:)

 2. Hur menar Du nu?
  Drar man Ditt resonemang till sin spets så innebär det att man svälter ihjäl fet.
  Naturligtvis använder du lagrat fett om du svälter.
  Tror du att människan som art alltid fått mat var fjärde timma?

  1. Hej Micke! Inlägget handlar om folk som kör en ”svält”diet i ett par veckor och hur kroppen reagerar på detta. Inte hur kroppen reagerar på långvarig svält. Skulle man fortsätta dieten en längre tid är det självklart att kroppen till slut även skulle använda det lagrade fettet som bränsle, det säger sig själv.

 3. Pingback: Sluta banta « Mollans träningsblogg
 4. Hej igen,
  Ett par veckor måste väl anses som en längre svältperiod?
  Detta har man ju hört men frågan är väl om det inte är en bantarmyt.
  Jag har svårt att se att kroppen skulle välja att bränna muskler framför fett i någon större omfattning.
  Jag menar chansen att få tag på mat ökar ju inte med mindre muskelmassa, så jag har svårt att tro att evolutionen skulle premiera en sådan mekanism.
  Menar Du att periodisk fasta (12-36 tim) skulle ge samma konsekvens?

 5. Nja, kaloriunderskott i kombination med tung styrketräning gör att kroppen bevarar muskelmassa och reducerar fettet. För en helt inaktiv person kanske ditt resonemang gäller. Sen är det ju såklart skillnad på att dricka shakes och få i sig 600 kcal/dag mot att kanske ligga 100-200 kcal under sitt energibehov. Det bästa är nog kaloribegränsad lchf/paleo i kombination med tung styrka. 🙂

  1. Sant Beate att styrketräningen gör så att man sparar på musklerna. Tyvärr är det inte så vanligt med tjejer som väljer att styrketräna framför att gå på löpbandet eller i crosstrainern (rätta mig gärna om jag har fel). Detta i kombination med ett stort kcal underskott blir ju bye bye muskler 🙂 Och ja, samma för dom som inte tränar alls.
   Jag är helt inne på ditt spår med LCHF och tung styrketräning! It´s the shit!

 6. Så klokt så, du verkar ha bra koll :). Jag vill också lägga till en kommentar kring protein, om man ligger på kaloriunderskott så känner jag att det är viktigt att äta tillräckligt med protein för att inte musklerna ska brytas ner och för att få kroppen att förbränna fett istället för muskler.

 7. Hmm, jag tror det där med att maxa protein också är något av en myt. Visst, protein är byggstenar men en muskel består bara av ca 20% protein sen är det vatten, fett, bindväv osv. Man får ganska lätt i sig dagsbehovet (ca 1 g/kg kroppsvikt) och visst lite extra kan man ju stoppa i sig om man tränar tungt.
  Det finns så många etablerade ”sanningar” om kost och träning, det är bäst att vara skeptiskt mot allt! 😉

  1. Nja, där håller jag inte med. Eller jo, om man inte tränar räcker det med att man ligger på 1g protein/kilo kroppsvikt, men den som tränar och utsätter kroppen för hård ansträngning behöver mera ”byggstenar” (återhämtning och uppbyggnad). Själv ligger jag mellan 1.5-2 g per kg kroppsvikt. Håller med dig om att det finns en massa etablerade ”sanningar” om kost och träning. Som att man måste kolhydratladda innan man ska konditionsträna 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *