The devil in disguise

Ibland blir jag lite trött på mig själv. Och jag är medveten om att andra också blir det. Det händer att jag känner mig som en yllestrumpa som hytter med näven och gormar för full hals att socker är faaarligt - it´s the devil in disguise! Hahaha, jätterolig bild i huvudet 🙂 Men, ni förstår säkert vad jag menar. Jag propagerar verkligen för min sak och glömmer ibland bort, att låta folk andas. Varför är jag så på tror ni? Är jag bara en dryg jävel , eller gör jag detta för att jag vill att fler ska få ta del av sådana saker som jag själv önskar att någon berättat för mig långt tidigare?

Igår visade CBS ett inslag om socker - ”Is sugar toxic?” Inslaget är 14 minuter långt och jag rekommenderar det varmt. Mycket information på så få minuter. För er som inte orkar se det, följer en kort version…

  • Först pratar en läkare vid namn Robert Lustig om hur toxiskt socker är (i den mängd det konsumeras idag). Han hävdar att det är orsaken till många sjukdomar- såsom diabetes, fetma, högt blodtryck och hjärt/kärl sjukdom.
  • Sen berättar en annan forskare varför en kalori inte nödvändigtvis är en kalori. Fruktos (från socker) är annorlunda, det har andra otrevliga effekter i våra kroppar. Bl a blev de ”onda” kolesterol partiklarna LDL mindre och tätare (vilket är det som utgör ett ”farlig” kolesterol.) Efter denna upptäckt fick hon såklart en annan syn på socker.
  • En tredje forskare berättar hur hans forskning visar att socker göder vanliga cancertyper. Att cancerceller livnär sig på socker är ingen nyhet, men här visades hur tumörerna livnär sig och ”fångar upp” den glukos (socker) som finns i kroppen. This doctor har också ändrat sin syn på socker.
  • Den sista forskaren visar oss hur ett intag av socker får belöningscentrat i hjärnan att lysa upp. Dopamin frisätts och hjärnan reagerar på samma sätt som vid ett drogberoende. Alltså, socker är beroendeframkallande.

Om man ser till ovan bör man fråga sig vad som är mest ”farligt” för kroppen? Socker eller fett? The choice is yours!

2 reaktioner till “The devil in disguise

  1. Javisst är det svårt att låta bli att berätta om socker för andra och frustrerande om man inte får gehör. Särskilt när det gäller de som skulle ha mest att vinna. Men egentligen är det ju inget konstigt.

    Jag menar hur många beroende människor är inte medvetna om skadorna som beroendet innebär, oavsett vad det är för sorts beroende det handlar om? Beroendets makt kan vara så stor. Och är de inte det, så älskar de ju i alla fall det som de är beroende av och vill gärna hitta alla möjliga vägar för att slippa sluta.

    1. Jag kan bara hålla med dig! Jag tänker i alla fall fortsätta prata om sådant jag tycker är viktigt och sånt som alla bör känna till. Förhoppningsvis är det väl någon som lyssnar 🙂 ?!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *