LCHF- livsfarlig modediet

Att äta kött, fisk, ägg, smör, grädde och grönsaker för att gå ner i vikt, ses idag som en modediet. Det kan dessutom vara farligt och skadligt för dig och din hälsa.

Istället rekommenderas vi att äta fettsnålt, att välja lightprodukter och räkna kalorier om vi vill gå ner i vikt. Margarin, gärna i flytande form är att rekommendera - speciellt om du vill ha koll på kolesterolet - och det vill du väl?

App, app, app - backa bandet…Something stinks here. Låt oss glänta lite på dörren och jämföra modedieten LCHF med dagens rekommenderade kostråd. Sen kan du själva utifrån detta bestämma dig för vad som känns som en modediet och vad som känns bra för dig och din hälsa.

Modediet?

Den första kända LCHF:aren var William Banting. Banting var en riktig tjockis. Han hade åtskilliga gånger försökt gå ner i vikt, men det slutade alltid med att han blev ännu lite rundare om magen. Han hade verkligen provat på alla de sätt, när han sprang på en öron läkare vid namn Harvey. Denne läkare föreslog en diet som Banting skulle följa och från dag ett började han plötsligt att gå ner i vikt. Vad han åt? Kött, fisk, smör, grädde, grönsaker och…vin 🙂 Han satte ihop en text som blev en vida känd bantarbroschyr - ”Letter on Corpulence” som spred sig land och rike runt. Så att LCHF är en modediet stämmer inte riktigt, om man nu inte tycker att 1863 ligger nära i tiden.

Smör vs margarin

Smör innehåller mjölk från kon. Först mjölkas kossan, därefter separeras grädden ifrån mjölken och pastöriseras vid hög temperatur, ca 95 grader. Därefter sker kärningen vilket skapar smörkorn. Smörkornen saltas och ältas till en jämn smörmassa. De naturliga smöraromerna, som vi idag associerar till just smör, framkommer då man tillsätter speciella bakteriekulturer som odlas separat. Som ni ser ger dessa fyra steg en helt naturlig produkt helt utan kemikalier.

Nu kollar vi in vad som ingår i margarin och hur det tillverkas… Först importerar vi palmolja från ett land långt långt bort. Det är helt ok att oljan transporteras i tankers där det tidigare transporterats lösningsmedel. Man har alltså hittat bensinmolekyler i margarin.

Palmoljan innehåller i sin naturliga form, olika former av växteroler och antioxidanter. Dessa förstörs vid den kemiska behandlingen som fettet genomgår när det anländer till fabriken. Då alla naturliga egenskaper har förstörts, ger man fettmassan ny smak, färg och lukt genom att tillsätta konstgjorda aromer, smakämnen och färgämnen.

I nästa steg ”omestras” fettet, vilket betyder att fettet tillsammans med ett ämne kallat natriummetylat reagerar i en omestringsreaktor. I detta steg slits fettmolekylerna isär, för att sedan fästas i en ordning som inte går att identifiera med naturen. Kort sagt så förstörs de naturliga fettmolekylerna i de vegetabiliska fetterna och sätts samman till en brun illaluktande kemisk produkt, ett raffinerat industrifett.

Nu har vi ett kemiskt grundfett med breda användningsområden. Fettet kan köpas av ett företag som tillverkar målargärg, hudkräm eller…..margarin!

Vid tillverkning av hudkräm tillsätts en trevlig doft, och vid målarfärg en behaglig färg och vid margarin, doft smak och färg, samt möjligen konsistensgivare för att ge en behaglig och fast form.

De olika margarintillverkarna kan fritt tillsätta utvalda tillsatser, för att ge sin produkt en unik färg, lukt eller smak. Om man sedan tillsätter lite växteroler som behandlas kemiskt, för att få en kollesterolsänkande effekt¤, och kallar det för Becel Pro Activ, samt lägger på en tredje del i pris, vilket lurar kunderna att tro att det är någon form av läkemedel, är upp till företagen.

Sedan återstår bara att sprida ut svarta lögner och rykten om att det naturliga fettets skadlighet och lura konsumenterna att köpa det kemiska margarinet. Visst är det genialiskt? och det fungerar.

(Text och bild är hämtat från matfusket.com)

Vad som skrämmer mig allra mest dock, är att vi blir rekommenderade att äta margarin. Vilket är bäst för din hälsa tror du? Smör eller margarin?

Light vs full fat

Genom att göra en produkt light, väljer man att ta bort det naturliga fettet. För att kompensera för tappad smak och konsistens tillsätts socker och kemiska substanser. Vi tar majonnäs som exempel.

Äkta majonnäs består av ägg, olja, vinäger, citronsaft, salt och peppar.

Fettfri majonnäs består av vatten, modifierad stärkelse, senapsfrö, vinäger, socker, äggvitepulver, salt, ättika, stabiliseringsmedel (E415, E401, E500), färgämnen (E171, betakaroten), konserveringsmedel (E202, E211), cayennepeppar och vitpepparextrakt.

Plötsligt blev innehållsförteckningen tre gånger så lång och 7 kemiska tillsatser tillkom. Detta för att det fortfarande skulle likna och verka vara majonnäs 😉

Vi kör ett exempel till - smör /margarin

Bregott 75% fetthalt innehåller: pastöriserad grädde, rapsolja, mjölksyrakultur, salt 1,2%, vitamin A och D.

Mini-lätta innehåller:vatten (57%), vegetabiliskt fett (15%), rapsolja (12%), kärnmjölk (5%), modifierad stärkelse, gelatin, salt (1,5%), emulgeringsmedel (polyglycerolpolyricinoleat, mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror), konserveringsmedel (kaliumsorbat), surhetsreglerande medel (citronsyra), arom, A- och D-vitamin. Fetthalt: 28%.

Ju ”lättare” produkten blir, desto längre och svårare att utläsa blir innehållsförteckningen. Som sagt, för att kompensera för tappad smak och konsistens tillsätts socker och kemiska substanser. Vilket är bäst för din hälsa tror du? Light eller full fat?

Att räkna kalorier

För att kaloribanta krävs en jäkla karaktär! Det är en bedrift att frivilligt avstå mat och gå hungrig för att lyckas gå ner i vikt. Att man sedan väljer att kaloribanta fettsnålt gör inte saken lättare. Fett mättar! Ett gram fett innehåller 9 kalorier. Ett gram kolhydrater innehåller 4 kalorier. Vad står du dig längst på tror du? En kycklingsallad med bulgur och fettfri dressing, eller en laxfilé med aioli och någon grönsak? Ett äpple och en drick yoghurt, eller lite ost och nötter?

Man kan gå ner i vikt utan att räkna en endaste kalori, och man får äta sig mätt! Låter inte det som ett mycket enklare sätt?

Idag har vi skrapat lite på ytan om den livsfarliga modedieten LCHF och vad det innebär att äta enligt denna. Vad tycker du själv nu när du läst ovan text? Är det en modediet? Kommer du fortfarande välja att äta det rekommenderade margarinet framför smör? Kemiska lightprodukter eller full fat? Vad tror du är bäst för din hälsa?

I nästa avsnitt om modedieten kommer jag (än en gång) prata om att ett högt kolesterol är bra, mättat fett är bra, och hur man kan undvika många av dagens sjukdomar genom att välja den kost som du är skapad för att äta.

4 reaktioner till “LCHF- livsfarlig modediet

  1. Så himla bra lchf blogg du har! Och även infon om farliga saker i shampon etc! Du får gärna lägga ut en lathund sen då du et mer, tex vilka produkter som är bra. Jag tror att Fructis shampon är rätt bra iaf…

    1. 🙂 och tack!!! Man blir allt lite rörd när man får så fina kommentarer. Får kanske skriva ihop ngt om naturlig hudvård… Vill bara ha lite mer kött på benen först. Ha en fab dag!

  2. Sånt här är så himla intressant, och bra, att läsa om. Ska tänka på detta nästa gång jag är för snål för att köpa riktigt smör 🙂

    1. Hallå Lojse!
      Usch ja, hoppa margarinet! Visst är smör dyrare, men jag brukar tänka som såhär - du har bara en kropp, varför inte se till att ge den de bästa råvarorna? Den ska ju hålla ett helt liv…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *