Lax och pepparrots cheescake LCHF style

juni 22, 2012 i Fisk, Recept

Midsommar idag! Känns helt rätt att komplettera all sill med en lax cheescake. Enjoy!

Botten:
50 g mandel
25 g valnötter
25 g sesamfrön
1 msk fiberhusk
0.5 tsk salt
1 tsk bakpulver
75 g frön (pumpa,solros,linfrön - ta vad du har)
125 g kesella
3 ägg

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa mandel, nötter och sesamfrö till mjöl. Blanda sen med övriga torra ingredienser i en bunke. Vispa ihop ägg och kesella i en egen bunke. Blanda därefter ner mjöl och frö-blandningen i äggsmeten. Låt svälla 10 min. Häll därefter blandningen i en bakplåtspappersklädd form med avtagbar botten. Grädda längst ner i ugnen i ca 50-60 min. Känn efter med en sticka och täck med folie om botten får för mycket färg. Låt svalna. Jag delade min botten på mitten så jag fick 2 st bottnar, den blir för tjock annars.

Lax och pepparrotsröra:
300 g rökt lax
1 1/2 dl finhackad gräslök
250 g kesella
250 g crème fraiche
1/2 dl finhackad dill
4 msk riven pepparrot
1 tsk örtsalt
3 gelatinblad (+2-3 msk crème fraiche att blanda ut gelatinbladen med)

Finhacka lax. Blanda i en skål med resten av ingredienserna och smaka av med salt. Lägg gelatinet i kallt vatten 5 minuter. Lägg sedan dessa i en kastrull, värm försiktigt med lite crème fraich och rör runt tills de löst sig. Ta bort från värmen. Ta sedan lite av laxröran och blanda ner i gelatinet och blanda sedan ner detta i laxröran. Häll ut över botten och ställ in i kyl för att stelna ett par timmar.

Garnera eller inte? Bestäm du.