Strikt eller liberal?

Många undrar hur mycket kolhydrater man ska äta när man kör LCHF. Man kan äta typs allt från 0-100 gram, och allt där emellan räknas som LCHF. Vad man istället bör fråga sig är vad man har för mål med denna kosten.

Viktnedgång eller bara välmående?

Om det är det första gäller det att begränsa kolhydratintaget till det lägre, men det är inget som säger att man går ner snabbare på 5 gram/dag kontra 50 g/dag. Många faktorer spelar in här.

Har du jojobantat många gånger i ditt liv?

Är du en sockerjunkie?

Tränar du?

Vad har du för förhållande till maten du äter?

Hur stora portioner äter du?

Är du stressad?

Hur mycket sover du?

Det är ganska givet att en sönder jojobantad, sockerberoende, medelålders kvinna behöver vara striktare med kolhydraterna än hennes ”blodsockerstabila”, tränande, något yngre väninna. Det går inte att generalisera, utan tidigare livsstil, ålder, stress och sömn är faktorer som spelar stor roll.

Är du däremot ”bara” ute efter välmående kan du antagligen äta mer kolhydrater. Man ska såklart fortfarande hoppa the bad ones, men rotfrukter, frukt, mjölkprodukter och nötter kan få ta en större plats i kosten då.

Som med mycket annat gäller det att prova sig fram, innan man hittar 100 procent rätt. Läs gärna mitt gamla inlägg om LCHF och utebliven viktnedgång.

Ses imon igen hoppas jag. Har hittat ett träningssätt som jag vill ha lite feedback på, så förhoppningsvis skriver jag om detta då.

Over and out!

3 reaktioner till “Strikt eller liberal?

  1. Hej, jag tränar mycket, b.la. tre pass med pt, styrketräning. men jag är rädd för att äta för mycket så jag går upp i vikt, jag har nämligen kämpat hårt ett bra tag för att gå ner i vikt. Jag äter och sen är jag hungrig efter någon timme igen men äter då inte för att ”man inte ska vara hungrig på flera timmar med LCHF”. Jag Äter och så fort maten hamnar i magen och den börjar bukta ut lite så känner jag mig svullen och vill inte äta även fast jag egentligen är hungrig. jag ser på några av dina tallrikar att du äter ju hur mycket som helst och ändå är du smal och fin. jag lägger mig på 1200 kcal om dagen för att jag inte ska gå upp. Jag vill kunna äta mycket mat så jag blir mätt utan att vara rädd för att gå upp i vikt. Jag tror ju att jaf blir tjock så fort jag äter minsta lilla liksom..

  2. Ja, jag antar väl att jag gör det. Det känns bara konstigt för att för någora månader sen när jag vägde betydligt mer så kunde jag vara mätt på en baconomelett i 6-7 timmar. Nu blir jag hungrig igen efter kanske 3 om jag har tur. Jag tycker ändå att när jag äter t ex middag så blir jag liksom mätt, inte proppmätt men nöjd så då vill jag inte trycka ner mer mat även fast jag kanske har ätit för lite.
    Jag äter strikt LCHF, nästan alltid ägg till frukost på något sätt om inte ägg blir det ofta keso med nötter och bär eller LCHF scones.
    Till lunch och middag så brukar det bli någon form av kött, fisk eller fågel tillsammans med sallad med avokado, fetaost och grejer. Mycket sallad faktiskt. Sedan om jag tränat till kanske klockan 8 och inte hunnit käka middag innan träningen så vill jag inte ha något riktigt mål mat så tätt inpå sängen så då brukar jag göra en smoothie med proteinpulver.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *