E621 - mononatriumglutamat

Det finns e-ämnen som är bra, mindre bra, dåliga och sedan finns det riktigt dåliga e-ämnen. Smakförstärkaren E621 är ett exempel på det senare (han har även ett par mindre kända ”kompisar” E622-E625).

Vad är det för något?Det är ett syntetiskt framställt salt som man får ifrån glutaminsyra. Det är även den femte grundsmaken och kallas för umami. Det tillsätts i en mängd olika produkter för att förhöja smaken. E621, eller mononatriumglutamat klingar idag väldigt dåligt i mångas öron, vilket livsmedelsindustrin är väl medveten om. Många har tagit bort just detta men istället tillsatt jästextrakt. Same same, but different…

Vad finns det i? Smakförstärkaren är basen i buljongtärningar och finns nästan alltid i pulversoppor, pulversåser, kryddblandningar, marinader, grilloljor, chips, färdigmat, charketurivaror med mera. Listan kan göras lång….

Varför tillsätts E621? För att livsmedelsindustrin vill göra så smakrika och billiga produkter som möjligt. Antagligen skulle många av varorna inte smaka så mycket, eller inte smaka något vidare - då tillsätter man E621.

Vilka symptom kan man få av glutamat? Man kan få personlighetsförändringar, minnesstörningar, koncentrations - och inlärningssvårigheter och astma. Det finns även ”snällare symtom som migrän, huvudvärk, halsbränna, svettningar, tryck över bröstet, illamående och nästäppa.

Det finns även indikationer på att glutamat kan påskynda utvecklingen av demenssjukdomar som parkinson och alzheimers.

E621 och viktnedgång? Se över intaget av produkter med glutamat. Oftast tillsätts det i icke hälsosamma produkter, och smakförstärkare fungerar även aptithöjande.

Är det farligt att äta mat med tillsatt glutamat? Bestäm du. Lider man ofta av ovanstående symtom, kanske man ska se över sitt kost intag. Vissa är väldigt känsliga för smakförstärkare, andra är det inte. Själv tycker jag att man ska ställa sig frågande till dessa. Det finns en anledning till varför det är förbjudet i viss typ av mat och i vissa länder.

 

 

 

4 reaktioner till “E621 - mononatriumglutamat

  1. Bra inlägg! Många vet nog inte heller att jästextrakt är det samma som mononatriumglutamat.

  2. Har hört tidigare om det här.. och tänkte skriva ett skolarbete om detta ämne, så jag behöver säkra källor till detta. Var fick du din källa? Vet du var man hittar mer om detta? Mvh Sandra

    1. Hej Sandra! Det finns inte bara en källa, det finns massvis. Nu minns jag inte alla, men kolla upp Kostdoktorn, Annika Dahlqvist, Tommy Svensson , matfusket. Kolla även upp slv.se. Hoppas det var till någon hjälp och lycka till med skolarbetet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *