Kortisol och viktnedgång

Visste ni att stress kan påverka viktnedgången i negativ riktning? Vi vet att kost och delvis motion spelar en stor roll för att lyckas, men det är lika viktigt att man sover bra och inte har för höga kortisolnivåer.

Kortisol är ett stresshormon. Vid stress utsöndras först och främst adrenalin. Blodtrycket höjs, man andas snabbare, hjärtat slår fortare och efter ett tag börjar kroppen även utsöndra kortisol. Kortvarig stress är inget man behöver bekymra sig över, men det kan bli ett problem om den blir långvarig. Höga halter av kortisol kan leda till minskad insulinkänslighet - vilket i sin tur påverkar fettförbränningen. Stressade personer har därmed svårare att gå ner i vikt!

Höga kortisolhalter kan även leda till ett försämrat immunförsvar, ökad trötthet, högt blodtryck och sämre muskeluppbyggnad -and we don´t want that! Hur mår ni där ute? Stressade eller lugna som filbunkar 😉 ?

 

 

 

 

 

 

 

En reaktion till “Kortisol och viktnedgång

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *