LCHF Moussaka

Istället för att göra vanlig lasagne, körde vi igår på en variant av Moussaka. Vågar inte svara på hur grekisk den är 😉 Inte så värst skulle jag tippa. This is not a bjudningsrätt, utan en lunchlåderätt . Har man svårt för lammfärs kan man ju alltid byta ut en del av den mot nötfärs.
Receptet räcker till en stor form som är 25×30 cm.

800 g lammfärs
2 lökar
1 tomat
200 g krossade tomater
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
salt, peppar, timjan

2 auberginer
1 citron
salt

3 dl kesella
100 g fetaost
1/2 dl vatten
salt, peppar
riven ost

Börja med att skiva auberginerna i 1/2-1 cm skivor. Pressa citron över dem och salta sedan. Detta för att de ska vätska ur sig. Lägg någon form av tryck på skivorna så går det snabbare. Låt ligga så i 30 min.

Hacka löken och fräs denna tillsammans med färs i smör. När vattnet i färsen försvunnit tillsätt de krossade tomaterna, tomat, puré, och vitlök. Krydda med salt, peppar och lite timjan. Låt småputtra ca 15 min.

Blanda kesella med nersmulad fetaost. Det blir ganska tjockt så späd med vatten. Smaka av med salt och peppar.

Skölj av auberginskivorna och torka dem sedan. Stek hastigt i smör eller rapsolja. Varva sedan aubergine med färs i formen (det blir 2 lager av var) och toppa med kesella-blandningen. Strö över riven ost. Grädda i 200 graders ugn ca 25-30 min.

4 reaktioner till “LCHF Moussaka

  1. Jättegod moussaka och som smakade ännu godare dagen efter! Ändrade lite i receptet och körde på det jag hade hemma, zucchini och köttfärs. Det finns ju hur mycket bra som helst på din underbara blogg, tack för det och ha en bra helg :))))

    1. Tack så mycket 😀 . Det är det som är det fina med recept - man får inspiration, sedan anpassar man efter eget tycke och smak (och vad kylen har att erbjuda;). Håller med dig om att den är godare dag 2.
      Kul att jag kan inspirera! Ha det bäst där ute!

  2. Awesome Moussaka detta.. Tog i kanel färsen som originalet säger och det blev mumma! 🙂
    Btw, - 3,5 kg trots all god mat.. Ha det bäst!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *