Det här med fett och kolesterol

Intressant föreläsning med Uffe Ravnskov idag! Här har vi en man som ägnat många år att gå igenom de vetenskapliga studier som idag ligger till grund för kolesterolhypotesen (mättat fett är farligt, höjer ditt kolesterol och ger dig hjärt och kärlsjukdom.) Dom av er som läst hans böcker ”Hur kolesterolmyten hålls vid liv” och ”Fett och kolesterol är hälsosamt”, känner till hur statistik har manipulerats och förvrängts - för att fortsätta passa in på denna hypotes. Mr Uffe har såklart påvisat dessa brister och har ibland blivit hörd, men oftare blivit tystad.

Hur kunde det bli så fel? Vad är det som gör att läkare och forskare än idag håller fast vid denna osanning? Är det så enkelt som att prestige och pengar styr? Tyvärr verkar det vara så.

Vad jag tar med mig från dagens föreläsning är följande:

 • Ett högt kolesterol är bra för din hälsa (hjälper immunförsvaret)
 • Kolesterol är en viktig antioxidant
 • Kroppen producerar själv 3-4 gånger mer kolesterol än vad vi äter. Äter du för lite kolesterol ökar kroppen produktionen, och äter du för mycket så sänker kroppen produktionen.
 • Människor med lågt kolesterol blir lika åderförkalkade som människor med ett högt kolesterol
 • Kolesterolsänkande medicin har fler nackdelar än fördelar (har den ens några fördelar?) Till nackdelarna hör muskelsmärtor, diabetes, impotens, depression, minnesförlust, fosterskador och cancer

Vill du läsa mer om ämnet har kostdoktorn en bra kurs i kolesterol. Vill du veta mer om forskningen och myterna rekommenderar jag Ravnskovs bok ”Fett och kolesterol är hälsosamt”.

Trött tjej tackar för sig. Over and out!

4 reaktioner till “Det här med fett och kolesterol

 1. Hej!
  En fråga angående detta. Pratar vi nu om högt kolesterol av de bra fetterna, eller pratar vi högt kolesterol i allmänhet? Och om det nu är så, hur övertygar man läkarna om att man inte kommer att dö av att äta LCHF, när de inte får nämna bokstavskombinationen inom sjukhusets väggar?

  1. Hallå Lina! Ett högt kolesterol i sig är inte farligt och visst är det så att man vill ha mycket av det goda kolesterolet. Vad som är bra att veta är att LDL (det onda kolesterolet) inte är farligt, så länge molekylerna är ”stora och fluffiga”. Ett lågt värde av triglycerider är också önskvärt. Kolla in kostdoktorns snabbkurs i kolesterol för ett utförligare svar.
   Att övertyga läkare och dietister om att man inte dör av LCHF är inte det lättaste 😉 . Det gäller bara att stå på sig. Ju mer jag grottar ner mig i kostens betydelse för vår hälsa, desto säkrare blir jag på att ett högt fettintag och ett lågt kolhydratsintag är vad som gäller. Med ett lågt kolhydratintag menar jag inte ”noll” kolhydrater, och vilka kolhydratkällor man väljer spelar också en stor roll. Mycket intressant det ämne det här 🙂

   1. Okej, vad intressant att höra. Hur vet man om molekylerna är fluffiga? Jag har nämligen högt kolesterol, av de dåliga fetterna. Nu har jag ätit LCHF (eller kanske mer Low carb normal fat) och har tänkt att jag ska boka tid för att kolla kolesterolet igen. Mest bara för att jag är nyfiken vad kosten har gjort med värdena. Annars har jag diskuterat lite med läkare som jag klipper för skojs skull för att se vad de säger, och såklart rekommenderas en kalorisnål kosthållning med lite fett och gärna lightproduker. För mig, som kolhydratsjunkie, finns det ingen anledning att börja äta pasta och potatis igen då jag har blivit av med en inflammation i axeln som jag dragits med i 2,5 år. NU kan jag äntligen träna igen! Allt sedan jag började med denna, enligt läkare, livsfarliga kosten. Märkligt? Det blev lite utdraget det här, men det var intressant att läsa om kolesterolvärdet, då jag som 23åring blev erbjuden medicin för att sänka värdena. Hur som helst, en väldigt trevlig blogg har du!

    1. Hallå Lina! Jag är ingen läkare, så jag ska nog passa mig för att ge dig råd 🙂 Men du kan ju alltid kolla apokvoten, som sagt läs på hos kostdoktorn - eller ännu hellre, läs några av Uffe Ravnskovs böcker. Kolesterol (LDL) stärker immunförsvaret, så att din inflammation i axeln är borta kanske man kan tacka det höga LDL:et för?! Jag blir i alla fall genuint glad av att du mår bra med denna kost, och att du kan träna igen! Träning frisätter en hel rad positiva effekter i din kropp, som alla borde få uppleva! Keep up the good work och lycka till med träningen, kosten och viktnedgången. Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *