Ett sötare blod

Jag har länge förstått hur skadligt det är för kroppen, att ständigt ha ett högt blodsocker. Det kan dock vara svårt att få andra att förstå vidden av vad som händer när vi äter mycket kolhydrater. Gemene man är inkörd på att det är fett som gör oss sjuka och feta. Inte socker (kolhydrater). Men tänk om det inte är så? I ”Ett sötare blod” beskriver vetenskapsjournalisten Ann Fernholm på ett mycket enkelt sätt vad som händer med vårt blodsocker och vår kroppar, när vi väljer att ständigt föda den med socker. Ett högt blodsocker betyder även att du har höga insulinnivåer- och just dessa två kan kopplas till en rad olika sjukdomar.

Mättat fett, eller fett överhuvudtaget har länge fått bära hundhuvudet som den största bidragande faktorn till hjärt och kärlsjukdom. Vi har även fått höra att ett högt fettintag påverkar vårt kolesterol i negativ riktning, likaså att vi blir feta av att äta fett. Mer och mer tyder på att det är kolhydrater - inte fett, som bidrar till dessa åkommor.

Sju av tio som får hjärtinfarkt har problem med sitt blodsocker
Sju av tio som har alzheimer har problem med sitt blodsocker
Personer med höga blodsockerhalter löper 70 procents högre risk att senare i livet avlida i cancer
Även cancerceller har en smak för det söta och behöver kolhydrater för att kunna växa, ändå ger man cancersjuka patienter rådet att äta just socker.

”Ett sötare blod” är en ögonöppnare och kommer garanterat sätta igång en rad diskussioner på arbetsplatser och i bekantskapskretsar. Själv kommer jag rekommendera alla jag håller av att läsa den här boken. Så viktig är den.

4 reaktioner till “Ett sötare blod

  1. jag skippar socker redan idag så långt som möjligt (svårt när det är socker i mer än vad man tror) men det känns gött att säga nej till allt sött som bjuds på :-). 1/1 och 6 mån framåt blir det fortsatt sockerfritt, antog en utmaning m ett gäng träningskompisar om sockerförbud. Brukar även starta året m en vit månad, skönt eft en gotte månad som december är.
    Tack för allt du delar m dig av och ha en riktigt God Jul!

    1. Ja varför måste dom stoppa socker i allt? Är utmaningen sockerfri som i ”inga” kolhydrater, eller är det just socker det gäller? Själv ska jag utmana min socker -(kolhydrat)beroende mamma och pappa på en månad utan detta 🙂 Kan bli tufft, men om dom läser boken först blir det nog lite lättare.
      God Jul på dig också Marie! Ha det bäst tjejen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *