AGE - scary shit!

 

 

AGE= advanced glycation end products, eller på svenska - gravt glyserade slutprodukter och till sist på vardagstal - ett mått på hur kroppen försockras inifrån. Hade aldrig hört talas om detta, men ju mer man läser desto mer upptäcker man såklart. Men vad är AGE då och hur bildas det? Vad betyder det att ha en försockrad kropp och vilka blir följderna? Och kan man på något sätt minska bildningen av detta?

AGE är namnet på de ämnen som gör blodkärlen stela (åderförkalkade) och gör så att ögats linser blir grumliga (starr) och täpper till hjärnans nervförbindelser (demens). Det bidrar även till en försämring av njurarnas förmåga att filtrera blodet från avfallsprodukter. AGE gör att artärerna blir stelare genom att plack börjar ansamlas där. Detta leder till ledstelhet, vilket påverkar brosket i våra händer, knän, höfter och fötter.

AGE bildas när blodsockret är högt (det bildas även vid normalt bs, men mycket, mycket långsammare då). Ju högre blodsocker man har, desto mer AGE bildas i kroppen och ju äldre man blir, desto mer försockrad är den. Bildningen av AGE går till som så, att sockermolekyler (från maten), klistras samman med två olika proteinmolekyler (hemoglobin och kollagen.) Dessa små klistriga försockrade molekyler, fastnar sedan på olika ställen i våra kroppar. I huden, i våra leder, hjärtat och blodkärlen och bidrar till utveckling av åderförkalkning, ledstelhet, starr och demens. The bad news is, att när sockret väl har fastnat på ett ställe, är det oåterkalleligt. Det sitter där det sitter.

Vad kan man göra för att minska bildningen av AGE? Well, man kan ju se till att hålla sitt blocksocker inom ramarna för vad som är normalt. Genom att ändra sina kostvanor och minska på, eller utesluta, den typ av mat som bidrar till att kroppen sakta men säkert försockras inifrån. Man får helt enkelt säga adjö till stärkelse och socker. What a surprise 😉

Ju mer jag läser om kost, kropp och hälsa - desto mer frågande blir jag till de kostråd vi har idag. Hur de kom till och vad är det som gör att man är så övertygad i sin tro att fett är farligt och socker/stärkelse är okej? Vad grundar man detta på? I lite drygt 20 år har fettet varit the bad guy, den stora boven till en rad livsstilsrelaterade sjukdomar. Känns som att det börjar bli dags att titta lite närmare på vad socker och stärkelse ställer till i kroppen.

 

 

7 reaktioner till “AGE - scary shit!

  1. Tro mig, jag är mer än skeptiskt till dagens kostråd, men… vad är det som säger att det här med AGE skulle stämma? Det låter ju fruktansvärt hemskt och skulle till skillnad från fett vara oåterkalleligt. Lutar det sig hela mot flera, av varandra oberoende, forskningsresultat?

    1. Kontrar med vad är det som säger att det inte skulle stämma? Vad jag förstått är det ett ganska nytt ämne att forska på, men det är något vi garanterat kommer att få höra mycket inom de närmsta åren. AGE sätter sig gärna på långlivade proteiner, så när det sätter sig i brosket är det oåterkalleligt, men när det sätter sig på hemoglobin bryts det ner, eller byts ut - vad man nu väljer att säga.

      1. Jag vill hävda att det är de som kommer med påståendet som bevisbördan ligger hos. Annars kan man ju hävda vad man vill 🙂 Det måste vara ganska nytt. Jag har aldrig hört om det. Av den anledningen vill jag även ha lite mer kött på benen innan jag köper hela paketet med hull och hår 😛

  2. Jag har ätit socker nästan hela mitt liv, men har sedan några månader tillbaka nästan uteslutet det helt! Och jag mår så sjukt mycket bättre.. Nu när man läser det här blir man ju lite rädd.. Hur mycket skit har man inte stoppat i sig egentligen?!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *