Tillskott eller mat?

 

Självklart vill jag säga mat, men är det möjligt att få i sig tillräckliga mängder vitaminer och mineraler via maten vi äter? Grönsaker växthusodlas och plockas innan de hunnit mogna. Transporteras sedan långa sträckor, innan de till slut hamnar hemma hos dig. Väl där kommer några av dom att kokas eller stekas. Kanske till och med värmas på i micron nästkommande dag, när resterna tas med som lunchlåda. Hur mycket vitaminer och mineraler finns egentligen kvar när vi väl ska äta grönsakerna?

Fisk ska vi också äta. Gärna fet fisk för i den finns det mycket omega-3. Gör det? Med tanke på att 99% av all lax är odlad och därmed uppfödd på icke artegen föda, kan man undra hur mycket omega-3 fisken verkligen innehåller. Kan man ens köpa köpa lax som inte är odlad idag?

Magnesium är en mineral som de flesta har brist på. Jag led själv tidigare av så kallade restless legs, vilket är ett tydligt tecken på just magnesiumbrist. Det rekommenderade dagsintaget för en vuxen person ligger på ca 300 mg/per dag. Till att börja med, vad säger RDI (rekommenderat dags intag) oss? Det är den absoluta minimidosen som myndigheter rekommenderar oss, vilket är en lägstanivå för att förhindra uppkomst av vissa bristsjukdomar. Jag har provat att få i mig den rekommenderade dosen via mat. 100 g paranötter per dag ger hela dagsbehovet av magnesium, vilket skulle avhjälpa mina restless legs. Det gjorde det inte. Började ta tillskott, och fick ta så mycket som 900 mg/per dag, dvs tre gånger den rekommenderade dosen, innan jag blev avhjälpt (nu är jag nere på 600 mg). Det hade varit svårt att få i sig denna mängd magnesium via kosten.

Även zinkbrist är vanligt. Hade ingen aning om att jag led av detta, förrän jag startade the biosignature. Började med att göra ett zinktest. Man tar en klunk vatten som är utspädd med zinksulfat. Håller detta i munnen en stund och sväljer sedan. Om det smakar som vatten tyder det på svår och långt gången zinkbrist. Guess what? Det smakade som vatten. Zink finns rikligt i vetekli, veteflingor, rågkli och lever. Äter inget av ovanstående (lever borde man äta för det innehåller grymt mycket bra saker, men nä……). Rimliga mängder kan hittas i nötkött och i cashewnötter. För att komma upp i RDI måste man äta 200 g nötkött och 100 g cashewnötter varje dag. Och då pratar vi för att komma upp i RDI, lägstanivån remember.

Jag skulle önska att det var möjligt att få i sig rätt mängd av vitaminer och mineraler enbart via kosten, men med facit i hand så ställer jag mig tveksam till detta. Gillar inte tanken på att poppa piller heller, men går det att undvika om man vill må sitt bästa?

Jag menar inte på något sätt att man ska välja tillskott framför mat, men för min egen del har jag insett att jag inte får i mig tillräckligt av vissa vitaminer och mineraler - och ser inget alternativ än att komplettera med tillskott.

Hur gör ni? Äter ni några tillskott och i så fall vilka?

 

 

17 reaktioner till “Tillskott eller mat?

 1. Jag brukar utgå från tanken att vi alla är stenåldersmänniskor rent fysiskt och jag har svårt att tänka mig att de åt t.ex 200g nötkött samt 100g cashewnötter om dagen för att undgå zinkbrist 🙂 Tror inte att kroppen är så korkad att vi har brist på allt möjligt som bara finns i produkter som man inte ens kanske hade tillgång till förr på daglig basis. Lever lär ju ha ätits men knappast enligt schema för att undgå brist. Sen kan jag tänka mig att det kan vara bra för att prestera optimalt. Tar man testosteron (för att dra det till sin spets) så kan man ju bli snuskigt stor. På samma sätt, fast lindrigare så klart, kanske man presterar bättre med optimala nivåer av olika ämnen. Dock så är det nog inte någon vidare brist om det inte ger fysiska tecken som med benen i ditt fall. Nåväl! Man får göra som man vill men jag ätet mat och lever naturligt tills kroppen på något sätt verkligen talar om för mig att jag lider av någon brist av något slag.

  1. Jovisst, det är en bra tanke, det här med stenåldersmänniskan. Det är väl därför man valt att äta så artegen kost som möjligt. Vi får dock inte glömma att det är stora skillnader på hur och vad vi åt då, kontra idag. Då åt man allt på djuret, alltså även ögon hjärna och inälvor. Man åt födan direkt. Man åt mycket skaldjur, musslor och snäckor. Zink finns inte bara i nötkött och cashewnötter 😉 Idag är jordarna utarmade, maten besprutad, förädlad, och genmanipulerad. Vi tömmer ju den på mineraler och vitaminer!
   Jag gillar att du tror på att äta istället för att poppa piller, det är en sund inställning. Det ena måste dock inte utesluta det andra, men man ska självklart göra vad som känns rätt för en.

   1. Visst var det annorlunda så av den anledningen får man ju också försöka anpassa sin kost där efter. Men jag tror inte man vältrade sig i kött, fisk och skaldjur utan åt det när man lyckades få tag på det. Frågan är dessutom hur ofta man fick tag i fet fisk osv. Knappast 400g+ i veckan iaf 🙂 D-vitamin är väl en sådan sak jag kan tänka mig att vissa av oss kan behöva tillskott av t.ex eftersom vi sitter inne jämt. Men jag är inget fan av det. Sen beror det väl på vilket mål man har med sin träning och liv. Jag vill må bra och ha en funktionell kropp i någon sorts symbios med naturen. Muskler för mig är något man får på köpet som bonus. Prioriterar man mustiga armar så kan man ju dricka proteinpulver med sojalecitin och grejer eller äta en sju helvets massa kyckling! 😉

 2. D-vitamin, omega-3 och zink! och magnesium om man har besvärliga kramper i benen.

  1. Ja du, man får nog börja med att känna efter hur man mår 🙂 Och se hur man ser ut (torr hud/hår etc). Man får tänka över sin livsstil och kost, och utifrån dessa kan man någorlunda utläsa vilka brister man har. Sen får man läsa på vilka vitaminer och mineraler som finns i våra livsmedel och stoppa i sig mer av de som man har brist på. Eller tar man den enkla vägen och gör ett test på en vårdcentralen 🙂

 3. Snacka om att jag blev förvånad när jag gjorde en vitamin- och mineralanalys i höstas och hade brist på:
  D-vitamin trots att jag äter 5000 enh dagl året runt, Kalcium, Järn, B3, Zink, A-vit, C-vit, E-vit.
  Har ätit LCHF i över 4 år och levt på kvalitetsmat. Så nu blir det en hel del kosttillskott för att få balans i kroppen, och jag ska göra en ny analys i vår för att se om det blivit bättre värden.
  Jag trodde verkligen inte jag hade brist på så mycket när jag äter som jag gör, men det beror nog till viss del på hur maten hanteras idag. Intressant fråga detta!

  1. Det är just det här jag menar! Man kan äta ”rätt” och vara hur medveten som helst - men uppenbart räcker detta inte alltid till. Väldigt intresserad av hur din nästa analys kommer se ut. Dela gärna med dig när du gjort den.

 4. Äter D-vitamin 5000E varje dag. Har nu beställt chrome och magnesium. Dricker proteinshake efter träning, den du rekommenderade här, smakar vaniljglass! (Tack för det)) Absolut goaste proteinshake jag provat, och innehåller inget aspartam och skit. Ska börja med BCAA före träning, men har inte hittat någon lika bra variant utan tillsatser, finns det?

  1. Hallå Åza! Verkar som att D-vitamin är det tillskott som de flesta tar.
   Ja, proteinpulvret från Holistic är det bästa jag hittat. Svårt att hitta BCAA utan tillsatser. Jag har använt ett från MMSports, naturell smak och utan tillsatser. Men när jag kollade nu så har dom ändrat innehållsförteckningen och den innehöll både det ena och det andra (kan vara den smaksatta varianten - var tvungen att maila dom och fråga). Återkommer när jag fått svar 🙂

 5. Bra mat OCH tillskott så blir det nog bra! Jag käkar en multivitamin, D-vitamin, zink, magnesium, omega-3 och c-vitamin (ibland). Äter lever då och då och kan tipsa om att ett lätt sätt att få i sig det är att köpa färsk kycklinglever som du fryser in 2-3 st/påse. Sen när du gör en god köttfärssås eller chili eller nåt så finhackar du och tjoffar i levern. Ingen leversmak men lite extra god fyllighet i maten. Jag tycker dock också det är gott med levergryta med bacon, lök, äpple i senapsgräddsås. Mums!

  1. Beate det här med lever i färsen var det bästa tipset ever! Ska ta och prova nästa gång jag gör något med färs. Vem vet, man kanske tom kan lära sig gilla det?! Ja ja, vi börjar med babysteps här 🙂 Fenx anyways!

 6. Jag började dricka Donat mg som innehåller jättehögt i mineralvärden. 1100 mg/l av magnesium och en massa andra mineraler. jämför med loka eller ramlösa så kan du se att det är mycket mer.
  jag blev av med mina restless legs syndrom så länge jag dricker 1 dl 3 -4 ggr dagligen av det vattnet. det smakar mycket mer än kranvatten och känns mycket mer mineralrikt och inte lika dött som kranvatten så kan verkligen rekommendera det.
  har ätit lchf i 4 år nu men ibland fick jag kramper i vaderna på morgonen några ggr per månad. alltid efter att jag fuskat med kolhydrater och socker på något sätt. nu sen jag druckit donat i 3 -4 mån så har jag inte haft några symptom. upptäckte det och köpte hem det i december förra året.
  när jag sockerfuskar och dricker donat efteråt så klarar jag mig från mina värsta sockerabstinens besvär och baksmälle symptom som jag fick tidigare också. troligen stressades kroppen av sockret och fick magnesiumbrist vilket gav kramper, ep,illamående och huvudvärk på mig. nu får jag inte de besvären efter att ha fuskat en helg och kan gå tillbaks till lchf igen utan tråkiga symptom.
  en annan fördel är när man tränat och har mjölksyra i benen och börjar känna krampen och dricker donat för då slipper man träningsverk om man strechat dåligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *