RDI, ODI och TDI

 

 

Just nu har jag snöat in på vitaminer och mineraler och på vilka sätt de påverkar kropp och funktion. Superintressant och nyttig läsning! För att börja någonstans får vi reda ut ett par termer bara.

RDI: står för rekommenderat dagligt intag, eller minimidos för att utveckla bristsjukdomar. RDI-värdet är det värde som Livsmedelsverket, Socialstyrelsen, vården och dietister använder som riktlinjer.

ODI: står för optimalt dagsintag, för att förebygga och stärka kroppens fysiologiska balans. Optimala doser innehåller tillräckliga mängder för att stärka immunförsvaret och andra kroppssystem.

TDI: står för terapeutiskt dagligt intag, eller megadoser. Denna typ av dosering används oftast under några veckor eller månader. TDI-doser kan ge biverkningar eller besvär om de intas för länge eller på fel sätt, vilket gör att man bör rådfråga med en näringsterapeut eller annan kunnig - för att hitta rätt dosering.

RDI- och ODI- doser kan intas livet ut, medan TDI-doser intas under några dagar, veckor eller månader (ibland livet ut.)

Vid intag av diverse kosttilskott bör man även ta hänsyn till individen. Vikt, ålder, livsstil etc. RDI-doser (den dos som vi rekommenderas ta) är inte individanpassad - utan antar att ”alla har storlek 39 i skor”, vilket skulle göra allt så mycket enklare. Precis som vi har olika fingeravtryck, fungerar även vår ämnesomsättning, vår organfunktion och vår enzymaktivitet olika från person till person. Detsamma gäller såklart även vårt behov och upptag av näringsämnen från kost och kosttillskott.

Källa: Näringsmedicinska uppslagsboken

Hur vet man om man har brist på någon vitamin eller mineral då? Man kan ju alltid börja med att se och känna efter. Ofta sjuk? Förkyld? Har du värk, kramper? Trött? Matsmältningsproblem? Torr hud/hår? Flisiga naglar? Ringar under ögonen etc. Ett enkelt (men kostsamt) sätt att få reda på brister är genom en hårmineralanalys. Har inte gjort detta själv, men är nyfiken på att göra en. Någon som har testat och blivit hjälpt? I så fall, please share with me!

I den bästa av världar skulle man kunna få i sig RDI via maten vi äter, men citatet från denna näringsterapeut säger en hel del om hur verkligheten ser ut idag.

– Det stora folkhälsoproblemet i dag är att vi får i oss för lite näring.

Det beror på många faktorer som exempelvis minskat näringsinnehåll i livsmedel som en följd av storskaliga odlingsmetoder med mycket kemikalieanvändning och konstgödsel som utarmar jordarna. Näringsinnehållet i maten har minskat dramatiskt sedan 1940-talet. Andra faktorer som påverkat vårt näringsintag negativt är ökat intag av raffinerad kost, ökad stress och miljöfaktorer som tungmetaller och kemikalier i vår livsmiljö. Kroppens förmåga att avgifta sig och försvara sig mot gifter, sjukdomsalstrande organismer med mera är beroende av dess näringsstatus.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *