Sämre mättnad med periodisk fasta

Jag är bottenlös! Efter lite drygt en och en halv vecka med 16/8 fasta kan jag kallt konstatera två saker. Ett -jag har ingen mättnadskänsla what so ever. Två - jag äter som en orm.…igen 🙂 Jag kan alltså äta både frukost och lunch på en och samma gång - och blir nätt och jämnt mätt! Jag blir nöjd, men skulle kunna fortsätta äta om jag bara hade mer mat framför mig, vilket jag har vid kvällsmålet. Först käkar jag upp detta, sedan börjar det plockas i kylen av allt möjligt. En ostrulle här, lite mandelsmör där, lite nötter, några bär, ett frökex med smör och sådär håller jag på. Vad händer? Varför blir jag inte mätt? Magen blir inte ens sådär utåt, som den brukar bli när man ätit en brakmiddag. Den är snäll och platt och sugen på mer 😀 Jag äter mer nu, än vad jag gör i vanliga fall. Bävar för de två kommande veckorna då jag ska dra ner på matintaget. Jag kommer antagligen tyna bort helt och hållet.

Jag har ingen aning om hur kroppssammansättningen är för tillfället. Skulle mätt mig igår, men PT:n har flytt landet en vecka. Känslan är bra, och jeansen börjar sitta allt annat än smickrande om rumpan. Mycket löst tyg. Dagens I-lands problem hahaha. Vikten är fortfarande densamma, pendlar upp och ner ett halvt kilo. Det känns ju bra i alla fall.

När jag tågade hem från jobb idag roade jag mig med att googla hälsofördelar med periodisk fasta. Varenda sida jag besökte (det är uteslutande bloggar och träningsforum som kommer upp) skrev exakt samma saker - då alla verkade ha kopierat, eller citerat text och information från samma källor. Alla bedyrade de många hälsofördelarna man får med periodisk fasta så som:

· Ökad förbränning av lagrat fett
· Vår kropp är troligtvis byggd för en måltidsfrekvens av 1-2 mål om dagen för att inte belasta organ och blodsocker
· I en studie visade man att en grupp människor hade dubbelt så många läkarbesök som den grupp människor som använde sig av periodisk fasta.
· Du får en bättre dental hälsa/munhygien eftersom du inte äter hela tiden under periodisk fasta.
· Fastan ger dig hungersdämpning.
· Du får ett bättre immunförsvar.
· Lägre vilopuls.
· Högre tillväxthormoner sparar muskelmassan.
· Du får en bättre insulinkänslighet.
· Mindre eller inga blodsockersvängningar.

Måste man fasta för att uppnå dessa hälsofördelar? För mig låter det väldigt likt de hälsofördelar man får genom att äta en lågkolhydratkost. Time will tell.

7 reaktioner till “Sämre mättnad med periodisk fasta

 1. Hej

  Du ”menar” alltså att man kan äta junk food och PF-a och får samma resultat som med enbart LCHF?
  Jag skulle inte föreslå detta för att av all socker blir man snabbare hungrig. Om socker inte gör en fet då finns andra dåliga grejer med socker och snabba KH?
  Eller har jag så mycket fel?

  Vad säger Jonas Bergqvist om PF?
  Synd att du skall / har slutat med GVT

 2. Nej det gör dem inte om man inte går upp i vikt eller har andra nackdelar. Själv är jag på 20/4 fakir PF och aldrig mått så bra på länge.

  Darför skrev jag under ” ”

 3. Fantastiskt intressant och inspirerande blogg. Ser fram emot resultat, jag själv är i valet & kvalet att börja med PF och vore intressant att se vad du kommer fram till. Sen förstår jag såklart att alla är olika och att du inte har alla svar, men spännande läsning ändå.

  1. Halloj Elsie!
   Visst fungerar vi olika och reagerar därefter vad gäller fastan. Vad jag vill visa på är de faktiska och mätbara resultaten man sägs få av fasta - för de kan inte skilja sig så mycket från person till person. Tappar vi fett, ökar vi muskelmassan eller är det tvärtom? Spännande är det i alla fall ;D

 4. Men du har lagt upp dina vanliga 3 mål på två tillfällen eller? Det är väl därför du äter typ lunch + halv frukost? Varför inte sprida ut de 3 målen under 8-timmars ätfönstret? Jag tänker att om du äter så mycket på en gång så töjs magsäcken ut så att det är därför du känner dig hungrig trots att du äter… För det viktiga är väl just de 16 timmarna utan mat? Well well, spännande att följa hur det går för dig! 🙂

  1. Jepps, har för det mesta fördelat mina tre mål på två. Inget bra med facit i hand. Tror att du är inne på helt rätt spår. Har fördelat måltiderna lite annorlunda från och med idag och hoppas på bättring 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *