Ketoner och fettfasta

Jag har nu testat att fettfasta under ett par olika dagar med ungefär samma resultat som ovan. Från vänster ser vi ketoner dagen innan fastan, sedan resultaten från fastedagen och till sist - dagen efter fastan.

Ketonerna ökar av fettfasta. Inte så konstigt då man får i sig för lite energi, och den lilla energi man får i sig är ju fett. Svält + fett ökar ketonerna - check! Jag har fettfastat fyra dagar under hela ketosprojektet. Aldrig direkt efter varandra. Tre utav dessa fyra dagar har jag stundtals mått fruktansvärt dåligt. Kan bero på att jag under dessa dagar tar mer MCT olja än vanligt (1-1.5 msk mer) och det är detta som skapar illamåendet. (Det kan även vara oljan som bidrar till den ökade mängden ketoner.) Förutom illamåendet har jag fått samma känningar som man fick förr i tiden när man fick för lågt BS på grund av att man inte fått något i magen på länge. Svag, skagig, yr och illamående. Fi fan. Uppenbart är det något som kroppen inte trivs med, så jag ser ingen anledning till att göra detta igen. Har sett att andra som fettfastat upplevt samma sak angående MCT oljan och det generella ”rådet” för att slippa illamående är att öka dosen successivt. Vet inte om jag ska skratta eller gråta åt det. Att må dåligt, för att på sikt kanske må bra - för att öka ketonerna (utan att vara garanterad viktminskning som är målet för de flesta som är/vill vara i ketos) känns bara korkat. Eller har jag missat något?

Anyways, dagen efter en fettfasta har jag ätit som vanligt. Två eller tre mål mat, runt 1700-2000 kcal. Ketonerna dalar rejält, BS är mycket högre än normalt. Vad händer i kroppen?

Skulle även testat vad som händer med vikt, ketoner och BS om man får i sig för lite energi denna veckan, men det har inte gått så bra. Jag gillar ju att äta, speciellt att få äta mig mätt. Får se om jag lyckas bättre veckan som kommer. Det blir sista veckan med ketonprojektet. Efter det kommer såklart en sammanställning på mina tankar och upplevelser kring detta - att vara och sträva efter ketos.

Now meine damen und herren ska jag fixa helgfrulle till mig och mannen. Sedan blir det dagbia! Ska se nya hobbit filmen 😀 Hej så länge!

2 reaktioner till “Ketoner och fettfasta

  1. Skönt att det är sista veckan antar jag? Verkar så jobbigt att logga och mäta allt så exakt… Men det ska bli kul att läsa din sammanfattning sen! 🙂

    1. väldigt! Är ganska trött på att mäta och väga, registrera och analysera. Fast det har varit mycket intressant och inget jag skulle vilja vara utan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *