LCHF lemon curd

 


Citron är gott, smör är gott och ägg är gott. Tillsammans blir det för — gott! Den här curden går dessutom snabbt att laga och den håller sig lätt en månad i kylen. Det är fritt fram att välja sötning efter tycke och smak. Jag har valt sukrin, så använder du dig av något annat så dosera efter detta.
Till en stor burk 2-2,5 dl behöver du:
2 citroner (eko såklart)
0,5 dl sukrin
2 ägg
80 g smör
Riv skalet från en av citronerna och lägg ner i en kastrull. Pressa sedan ner saften från båda citronerna. Tillsätt ägg och sukrin. Sätt plattan på hög värme och rör ihop till en tjock smet. Det tar inte många minuter, men se till så att det inte kokar!  Tag sedan kastrullen från värmen och rör ner bitar av smör. Häll upp i väl rengjord burk, låt svalna och förvara sedan i kyl.
 Jag ska använda den som fyllning i en tårta tillsammans med jordgubbar, grädde och en nötbotten. Funkar även bra till plättar eller tillsammans med yoghurt/keso som toppas med rostade nötter. Är även gott på varma scones eller rostbröd för den som har utrynmme för detta.

9 reaktioner till “LCHF lemon curd

 1. Det där ska jag absolut prova! Har aldrig testat lemoncurd förut.Kan ju säkert också användas istället för
  vispgrädde som tillbehör till bakverk, t.ex, rabarberpaj som det ju är säsong för nu! 🙂

  1. Det är syrligt och gott! men nä, det går inte att ersätta grädde med detta. Det är mer som en creme, och som sagt- det är väldigt syrligt så kombon citron/rabarber kan nog bli lite för häftig 😀

 2. Ja det är sant, det blir säkert på tok för surt 🙂 Men kanske som tillbehör till något annat t.ex. som topping på en cheesecake eller fyllning i en chokladkaka. Jag fyller 30 nästa vecka och planerar vad jag ska bjuda på, fast jag har nog redan helt tillräckligt med idéer tror jag, behöver ju inte vara så överdådigt och lchf-bakverk orkar man ju inte äta så mycket av 🙂 Blir väl en del ”vanliga” bakverk också för sockerråttorna i familjen, annars kan det hända att de bojkottar festen, ha ha 🙂

 3. Har just gjort denna och HERREGU så gott det blev! Blir en utmaning att låta bli att äta den direkt ur burken 😉

  1. Visst är den helt fantastisk! Har också svårt för att hålla mig ifrån burken, men som tur är består den till mestadels av smör ju 😀

 4. Har nyss gjort denna och det blev sååååå gott. Har alltid älskat lemoncurd och blev glad att hitta en LCHF variant.
  Tack så mycket för receptet!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *