Your personal paleo code

Ännu en bok om vad du är designad för att äta och hur du kan övervinna ohälsa och sjukdom? Ja, men ändå inte. I den här boken är det fokus på att hitta vad som är rätt kost för just dig. Boken är uppdelad i tre delar - Reset, Rebuild och Revive- varav första delen handlar om att göra en 30 dagars ”reset diet”, en basic paleokosthållning. Han går igenom hur de olika näringsämnen påverkar oss, vikten av äta näringstät mat och välja proteinkällor som har hög biotillgänglighet och plocka bort sådant som är direkt skadligt för hälsan (socker, gluten och dåliga fettkällor).

I andra delen pratar han mycket om saker som är viktiga att göra för att vi ska må bra och för att vi ska fungera optimalt. Han pratar om rörelse, motion, sömn, stress, utomhusvistelse och lek. I denna del av kostplanen ger han tips på hur man integrerar ”gray area foods” (exempelvis smör, mjölkprodukter bönor och ris) samt smarta tips på hur man ska återinföra dem i sin kost igen.

Tredje och sista delen berör bland annat kostens inverkan på olika sjukdomstillstånd, olika energifördelning för olika människor, måltidsfrekvens, fasta och en sju dagars måltidsplan med recept.

Vad jag gillar med Kresser och ”Your personal paleo code” är hans nyanserade syn på hälsa och viktnedgång. Inget är svart eller vitt. Det finns inte en modell som passar alla, då vi alla är olika och har olika utgång, bakgrund och mål (han har tydligen fått en del skit för att ordet paleo ingår i titeln - samtidigt som han ger grönt ljus för mjölkprodukter för de som tål det.) Lågkolhydratkost diskuteras från och till i boken, men han är väldigt tydlig med att low-carb eller very-low carb inte är till för alla. Med very-low carb menar han 10%E från kolhydrater, vilket i mångas ögon är en liberal variant av lågkolhydratkost.

Boken är väl främst till för den som inte är så insatt i hur kosten påverkar oss, samt den som är redo för en livsstilsförändring. Det är en lättläst bok (engelsk text) med massvis av handfasta tips för den som är ny på ämnet. Rekommenderas varmt!

En reaktion till “Your personal paleo code

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *