Livsstilsförändring på recept

Visste ni om att läkare kan skriva ut fysisk aktivitet på recept? Det kallas FaR. Som patient kan man alltså ordineras motion som ett komplement eller ersättning för läkemedel eller annan behandling. Jag undrar hur pass vanligt det är dock, att man skriver ut FaR istället för medicin. I min omgivning känner jag inte till ett endaste fall där man blivit ordinerad FaR framför läkemedel. Ganska skrämmande med tanke på hur många åkommor som går att förändra genom att göra en livsstilsförändring. Rörelse och motion har definitivt en given plats vad gäller hälsan, men borde man inte också informera om kostens inverkan?

Högt blodtryck är en vanlig åkomma idag. Det ”botas” främst med blodtryckssänkande mediciner. Borde man inte först råda patienten om att göra en livsstilsförändring? Informera om vad det är som orsakar det höga blodtrycket, samt berätta att det är fullt möjligt att få ett normalt tryck genom att göra enkla förändringar. Högt blodtryck hänger ofta ihop med metabolt syndrom -övervikt, bukfetma och höga insulinnivåer i blodet tack vare en dålig kosthållning. Blodtrycket kan sänkas genom att:

 • Man rör på sig
 • Utesluter socker och raffinerade kolhydrater ur kosten
 • Man undviker alkohol
 • Minskar på kaffe
 • Inte stressar

Att medicinera kommer inte göra dig frisk. Det kommer bara minska symptomen. Borde inte fokus ligga på att ta bort orsaken till sjukdomen?

11 reaktioner till “Livsstilsförändring på recept

 1. Det är tom så att all legitimerad personal som jobbar inom hälso- och sjukvården kan ordinera FaR. Statistiskt vet jag inte hur många recept som ordinerats under åren. Men precis som du skriver känner jag inte till någon i min närhet som fått ett recept utskrivet. Eller är det så att man inte pratar om det?

 2. Jag har hört talas om det, men tycker precis som du att det är bättre att informera om kostens och motionens betydelse. Visst, en del kanske behöver äta blodtryckssänkande i alla fall (jag vet en tjej som är topptränad som har för högt blodtryck och ingen vet varför), men de flesta kan lätt få ner blodtrycket med små enkla medel helt själva.

 3. Under grundutbildningen till sjuksköterska hade jag praktik på en mindre vårdcentral i Värmland. Även om detta var fyra år sedan var det jättevanligt att de skrev ut fysiskt aktivitet på recept och de anordnade även träningstillfällen flera gånger i veckan för att underlätta för patienterna.
  Känns som att det är väldigt ortsbetoende på om man får detta på recept och beroende på vem som jobbar på stället trist nog. Borde ju rimligtvis vara det första som ordineras innan läkemedelsbehandling.

 4. En jättebra lösning med motion på recept, tyvärr får ju patienten själv bekosta träningskort på gym , kan vara lite rabatterat på vissa ställen har jag sett. Frågan är vad för mening det då är med detta, Jag har själv anhöriga som helt enkelt inte har råd att köpa gymkort pga långvarig sjukskrivning. Många gånger behövs det kanske någon som coachar och stöttar i träningen och det erbjuder gymen ofta, men har då inte patienten råd med ett gymkort så hjälper inte det.

  1. Visst kan det vara så Jannice, men det finns faktiskt ganska mycket man kan göra som inte kostar pengar också. Man behöver inte gå till ett gym! Gå promenader, cykla och/eller träna med bara kroppsvikten hemma kan hjälpa väldigt mycket! Sen finns det en del billiga hemmaträningsredskap man kan köpa, som t ex gymboll och gummiband. Tips på passande övningar är de flesta sjukgymnaster bra på att ge!

   1. Jo , jag vet Petra men i det specifika fallet så rör det sig om psykisk ohälsa där vederbörande helt enkelt inte tar sig ut och har då fått träning på recept samt mediciner . har man då inte råd med gymkort så är det ju inte till någon hjälp om man får detta på recept. Tror många har svårt att ta sig i kragen och börja motionera oavsett sjukdom.De behöver oftast någon som pushar på och ser till att de tränar och den hjälpen kan de få på ett gym.

 5. Jag jobbar på en vårdcentral. Visst skrivs der ut FaR men det blir sällan något större utfall. Patienten får skriftlig info om hur och kontakter. Remiss går till friskvårdslotsen som i sin tur tar kontakt med patienten. Vi får tillbaka remissvar där det oftast står att patienten inte varit intresserad. I bästa fall har de kommit igång själva. Det skulle kunna vara ett bra instrument men tyvärr är det svårt att skriva recept på just motivation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *