Bananplättar med kakao och jordnötssmör

Jag klagar inte på det nya livet. Inte smakmässigt i alla fall 😉 Den
här frukosten var inta bara snuskigt god, den mättade även väldigt bra. Fick ett gäng äggvitor över när jag gjorde majonnäs, därav bara äggvitor i receptet.

Till 1 portion behöver du:
3 äggvitor
1 liten banan (85 g)
1 msk kakao
1 tsk fiberhusk
kokosolja att steka i
20 g jordnötössmör

Mixa ihop allt utom jordnöttsmör till en smet. Stek färdigt på båda sidor i kokosolja. Servera ljumna tillsammans med jordnötssmör.

6 reaktioner till “Bananplättar med kakao och jordnötssmör

  1. Det känns konstigt att äta något som man inte gjort på galet många år, men gud vad goda grejer man kan göra bara man petar ner lite banan i smeten 😀

 1. Tycker ditt lilla experiment är så spännande! Jag har nu ätit autoimmun paleo kost nästan 6 månader pga läckande tarm och gastrit. Förra sommaren och i höstas åt jag strikt lchf utan mejerier men massa smör och fett och väldigt lite kollisar. Gick ner rätt mycket i vikt under den perioden utan att egentligen reflektera så mycket över det, men fick väl sedan ett lite ätstört beteende med den strikta lchf:en och trodde jag skulle gå upp massa igen om jag ens kollade på en sötpotatis. La successivt om min kost eftersom jag var så dålig och hade väldiga problem med matsmältningen och tarmen. Just nu äter jag alltså inte mejerier, inte ägg eller nightshades men betydligt mer rotfrukter och grönsaker, som jag tidigare var ”rädd för”. Kan heller inte äta nötter/frön eftersom magen inte klarar av det. Jag äter saltsyre-tillskott och probiotika plus andra tillskott som d-vitamin/magnesium/c-vitamin osv. och min tarmhälsa har blivit mycket bättre. Tränar tung styrka flera dagar i veckan och upplever att jag är piggare och presterar bättre. Men jag har inte haft mens på ett år snart, tappar hår och mina hormoner är väldigt upp och ner… Tycker redan jag äter mkt kollisar i form av rotfrukter, men funderar om jag måste öka de ännu mer, samt se över mitt fettintag. Ska även börja ta lite jod-tillskott samt progrestronkräm och se om jag kan kicka igång kroppen nu när den har läkt.

  Detta är så svårt och jag har läst sååå mycket om just detta. Man blir liksom lite vilse. Så jag tycker det är fantastiskt att du delar med dig av denna testperiod och dina erfarenheter. Jag får nog hänka på =)

  Sorry för låååångt inlägg hehe =) Du är absolut en av mina favvo-bloggers!
  Kram

  1. Hej Maja!
   Kul att du gillar bloggen 🙂 Vi reagerar alla så olika på maten vi stoppar i oss saker som och livsstil, sjukdom etc måste tas med i beräkningen. Det finns inte en given mall som passar alla så det är viktigt att våga experimentera och hitta vad som funkar för en. Precis som du har gjort 🙂

   Ja det här med att få alla hormoner i balans är ingen enkel match. Hur mycket kolhydrater äter du idag? Och äter du tillräckligt överlag?

 2. Ja precis, det är väl det jag har insett nu och jag är inte längre ”rädd” att testa olika saker och införa mer eller mindre av vissa saker.
  Hormoner är verkligen ett kapitel för sig. Och jag försöker nu se hur jag ska balansera upp mina, jag är ju endast 22 år så känns som om kroppen borde vara i sitt esse nu hehe =)

  Jag räknade lite på det och kan väl tänka mig att jag äter ca 50-70 gram per dag numera. Trodde jag åt mycket mer med tanke på rotfrukterna, sötpotatis och bär osv. Men eftersom jag inte käkar nötter osv. så måste jag äta en del för att komma upp i kollisar. Åt en banan efter ett hårt träningspass häromdagen och även en idag, det var typ ååår sedan jag käkade banan sådär, men magen var fine, vilket alltid är prio för mig. Jag tycker personligen det är svårt med kolhydraterna eftersom jag inte vill vräka i mig frukt pga sockret osv. Men har förstått att banan är ok i ett ”FODMAP”-sammanhang. Tror du det är nödvändigt att lägga till ris/quinoa osv?

  Jag äter tre rätt stora mål per dag och förhållandevis rätt mycket protein. Adderar kokosfett, kallpressad olivolja och ibland ankfett för att få i mig just tillräckligt med fett…även på denna punkt funderar jag lite kring omega3/6-balansen.
  Äter sällan mellanmål, möjligvis något innan träning om det var många timmar sen lunchen, då kanske en burk tonfisk och lite bär eller liknande. Ogillar att äta massa mindre måltider/småäta pga magen. Men kanske är det så att jag måste öka på med maten ytterligare. Så svårt detta, en djungel minst sagt.

  1. Det verkar som att du har full koll på maten och vad som är bra för dig 🙂 Vet inte om ris/quinoa ”behövs”, men du kan ju alltid prova och se om det tillför dig något. Pepp på dig! Du är definitivt på rätt väg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *