Högt blodsocker av fasta

Igår bestämde jag mig för att köra en 24 timmars fasta. Åt sista målet vid 18:00 igår och åt första målet idag vid samma tidpunkt. Eller ja helt fastande har jag teoretiskt inte varit. Tog 1 tsk kokosfett i mitt kaffe i morse och tog 6 gram EAA vid två olika tillfällen. Planen var att se vad som händer med BS (blodsockret) under en dags fasta - speciellt med tanke på att jag dubblat (eller tredubblat) mitt kolhydratintag.

Rent logiskt borde det sänkas och hamna inom den ”normala” ramen, vilket betyder inte högre än 6,0. Vaknade med ett morgonBS på 5,8 vilket kändes lovande. Tog EAA vid 14:00 och uppmätte 8,4 efter två timmar! Så högt ligger ligger jag inte ens efter vare sig banan eller sötpotatis. Stör mig att jag inte mätte varje timme. Nu är det svårt att säga vad de höga siffrorna berodde på. Om det var aminosyrorna som låg till grund och på så sätt ökar insulinet, eller om det är fastan i sig som ger ett kortisolpåslag. Att fasta kan stressa kroppen och jag tror att tjejer är mycket känsligare för detta än vad killar är ( i alla fall om jag ser till de som tränar). Jag får helt enkelt prova utan aminosyror nästa gång.

Det är rätt läskigt när man ser vad kolhydrater (och fasta) gör med blodsockret. Nu tror jag dock att mitt är extra svajigt då jag ätit så lite av dem under lång tid. Time will tell. Det bör väl finnas en övergångsperiod här med, precis som det gör när man lämnar kolhydraterna bakom sig och går över till en högfettskost.

Jag är glad att jag har en BS-mätare så att jag faktiskt kan se hur mat, fasta, träning och livet påverkar mig. Samtidigt är det lite stressande för att man blir så himla medveten. Fin balansgång det där.

Dags att säga tack för idag. Ska steka på ett gäng bananpannkakor och packa träningsväskan. Därefter blir det en halvtimme på min nyfunna vän spikmattan. Over and out friends.

5 reaktioner till “Högt blodsocker av fasta

  1. Spännande. Fick idag tillbaka svaren på mina tester vid hälsoundersökningen. Låg på 3,9 på blodsockret. Och även under normalläget på långtidssoclret. Kan tillägga ayt jag ligger på ca 180-200 g kolhydrater om dagen fördelat mellan eget bakat bröd, quinoa/ris/potatis och gröt. Ligger på 180 g protein och 30 g fett just nu. Väljer lågfettprodukter i allt förutom smör. Låg dessutom på bra nivåer på blodfetterna. 🙂 intressant det här hur de kan vara sån skillnad!

  2. Intressant att se hur blodsockret reagerar! Jag är sugen på att köpa en blodsockermätare bara av nyfikenhet. Särskilt de perioder då jag av någon anledning (antagligen pga binjurarna) får lågt blodsocker. Skulle också vara intressant att se om den hormonella balansen eller energinivån påverkas av att öka lite på kolhydraterna men jag har ju inte heller ätit strikt lchf utan alltid inkluderat rotfrukter, bär, nötter osv. Tycker det är svårt det här med fördelningen dvs. hur mycket öka kolhydraterna och hur mycket minska på fettet osv. jag har aldrig räknat något i min kost, jag tycker det är jättesvårt att hålla koll på sånt och det ska man ju inte behöva göra heller men det underlättar ju om man vill experimentera lite.

    Det här med stresstoleransen är väldigt intressant. Vilka konsekvenser har egentligen en kombination av periodisk fasta, strikt lågkolhydratkost, hård träning i samband med övriga stressfaktorer för oss kvinnor? Vissa mår ju ypperligt på en strikt kost men allt beror ju på hur den hormonella regleringen fungerar och påverkas. Om viktminskningen stannar upp och t.ex. energinivån inte ökar måste man ju fundera på vad som är orsaken. Kanske det blir en för stor stressbelastning på kroppen.

    1. Vill man veta vad som händer får man mäta och väga 🙂 Fast det är ju under en begränsad tid så det funkar.
      PF fungerar för väldigt många, men jag träffar på många tjejer som det inte funkar för. Än en gång, viktigt att våga prova och se hur ens egen kropp reagerar.

  3. Japp, blodsockermätaren är ett ypperligt sätt att lära sig vad maten innehåller, vare sig man vill eller ej. Man blir ofta förvånad över vilka saker sockret kan stiga av. Tänk om folk ändå kunde förstå hur illa det är att t ex ge sina barn fruktyoghurt och flingor till frukost.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *