Chicken broth, check!

Sorry för den kassa uppdateringen! Har varit ledig i dagarna tre och passat på att njuta av sensommarvädret som gjort ett återbesök här i Malmö. Men innan dess kom jag äntligen till skott och tog tag i något som jag velat göra en längre tid - hemmalagad buljong. Nu blev det förvisso på kyckling då jag inte fick tag på några märgben från kor som betat gräs, men det går precis lika bra. Jag köpte två stora Bosarpkycklingar som jag ugnsgrillade. Köttet använde jag sedan i en Tom Kha Gai gryta och skroven sparade jag till buljongen.

Det är verkligen enkelt att göra egen buljong, men det tar lite tid (precis som med andra långkok). Jag hackade ner morot, lök, selleri och vitlök och lade i en stor gryta tillsammans med skrovet som jag delat i mindre bitar. Kryddade med timjan, lagerblad och svartpeppar. Hällde på 4 liter vatten som fick koka upp och sedan småputtra under lock i 4 timmar. Sedan var det bara till att sila bort ben och grönsaker och hälla upp buljongen i väl rengjorda glasburkar. Jag ställde en burk i kylen (håller ca 1 vecka) och de andra i frös jag in. Att dagligen dricka buljong ger en massa hälsovinster. Hjälper bland annat till med att laga en trasig tarm, förbättrar matsmältningen, stärker immunförsvaret och den är full av viktiga mineraler. En riktig hälsoboost med andra ord! Gott är det med. Och nej, det går inte att uppnå samma effekt med buljongtärningar eller pulver 😉

Det går åt en del när man dricker det dagligen, så när man väl gör en badge är det lika bra att göra det rejält! En ny omgång håller som bäst på att koka på spisen. Några idéer på vad jag ska göra med köttet?

2 reaktioner till “Chicken broth, check!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *