Bovete

 

Fick ett tips om att testa bovete för att öka mängden kolhydrater i maten, så jag köpte mig en påse. Bovete är trots namnet inte ett spannmål utan ört som är nära släkt till rabarber. Det är glutenfritt och har många användningsområden. Man kan göra gröt, använda det istället för ris, ha det i en matig sallad - man kan även fermentera dessa små frön (måste prova!!!)

Anyways, igår testade jag bovete. Kokade upp en portion som jag blandade med tapenade och lite smör som serverades till en grillad kycklingfilé. Alltid lika spännande att se hur nya livsmedel påverka BS.
Efter 1 timme visade mätaren på 5,8
Efter 2 timmar 6,2
Inga reaktioner från magen. Han var tyst och snäll som vanligt. Bovete får helt klart godkänt! Det var dessutom gott 😀

Har ni provat bovete? Vad har ni för favoritrecept att dela med er av?

Tänkte att jag ska testa de här pannkakorna som jag hittade hos Chris Kresser.

 

 

 

6 reaktioner till “Bovete

 1. Större delen av inlägget försvann, testar att dela favoritreceptet igen 🙂 Det kommer från Hanna Göransson och grymma bloggen ” Hur bra som helst” 5 pannkakor:

  > Blanda 1 dl bovetemjöl, 0.5 msk fiberhusk, 0.75 krm salt, 0.5 krm vaniljpulver.

  > Vispa ner 2 ägg och 2.5 dl valfri mjölk till en slät smet och låt dra i ca 15 min.

  > Stek precis som vanliga pannkakor – förslagsvis i kokosolja. Om smeten känns för tjock kan du tillsätta lite vatten.

  > Servera med nougatkräm och bär eller frukt.

  Världens godaste och enklaste nougatkräm:

  > Blanda 1 msk hasselnötssmör, 1 msk kokosolja, 1 tsk raw kako och 1.5 tsk agavesirap (valfritt) i en kastrull och värm på låg värme. Servera ljummen direkt från kastrullen

  1. Låter gott! Det ska jag allt prova en dag. Just nu har jag bovetefröna på jäsning, ska göra de där surdegspannkakorna jag hittade hos Kresser till frukost imon tänkte jag.

 2. Jag åt en del bovete förr innan jag började med lågkolhydratkost och bara åt glutenfritt. Intressant att blodsockret inte
  påverkades desto mer trots att bovete innehåller ganska stor mängd kolhydrater. Men där ser man hur olika det kan vara
  mellan olika kolhydratkällor, det handlar inte alltid om mängden kh utan hur just den egna kroppen hanterar det. Undrar om det påverkar blodsockret annorlunda med bovetemjöl jämfört med hela frön.

  Jag är så sugen på att köpa en blodsockermätare för att experimentera lite själv men då det blir så hemskt dyrt! Apparaten kostar ju inte så mycket men teststickorna och lancetterna kostar ju skjortan! Känns liksom lite ”onödigt” att köpa då man ändå har det skralt med ekonomin och inte har diabetes eller så. Men å andra sidan är jag så nyfiken 🙂

  1. Det är just det som är grejen, kolhydrater är inte farligt! Det gäller bara att hitta vilka man kan äta, samt vilka mängder man tål.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *