Back to basics

Det har hänt en hel del med LCHF under de senaste åren. Både vad gäller tillåtna livsmedel, fett- och kolhydratmängd. När jag först kom i kontakt med LCHF 2006 var upplägget enkelt. Då skulle man äta:

Max 20 gram kolhydrater per dag

Kött, fisk, fågel och ägg
Smör, crème fraiche, grädde, ost, majonnäs och olja
Grönsaker ovan jord
Sparsamt med nötter och frön
Sparsamt med bär

Ät fett så att du blir mätt

Pretty simple. Till frukost var det oftast något äggbaserat med smör. Lunch och middag bestod av en bit kött eller fisk med halva tallriken fylld av ovanjord grönsaker och fett för att förhöja smak och öka mättnaden. Det var ganska ”cleant”. Nötmjöl fanns inte, så bröd var inte att tala om. Mjölk och yoghurt var inga stående inslag i kosten. Bär och grädde åt man vid festligare tillfällen och man drack inte fett(kaffe).

Idag är det väldigt många som har svårt för att gå ner i vikt med LCHF. Något i eller med kosten måste ha förändrats. Right?

Idag är det vanligt att man äter yoghurt med bär och granola till frukost. Eller chhiapudding med bär och nötter. Och bröd! Mjuk och hårt kors och tvärs. Alternativt äter man inte alls och väljer att dricka sitt kaffe med smör och olja.
Lunch- och middagstallriken består av mycket protein, några skrämda grönsaker och rejält med fett. En dl majonnäs eller köbe-bearnaise är inte ovanligt, alternativt väldigt mycket smör.
Mellan måltiderna dricker man fettkaffe eller shotar MCT olja. Jättemycket fett. Fett så att man blir mätt och mer därtill.

Det går att lagra fett helt utan att äta kolhydrater. Hormonet heter ASP (acylation stimulating protein). ASP stimuleras av fett och stora mängder mat medan insulin stimuleras (främst) av kolhydrater.

Aceylation Stimulating Protein (ASP):

ASP is stimulated directly by fat. It is stimulated indirectly by carbs because insulin stimulates ASP as well, and then ASP returns the favor by stimulating insulin. Here is the story of ASP:

  • Carbs Alone= insulin= ASP= Fat storing
  • Fat Alone= ASP= Fat Storage
  • ASP= insulin= Fat Storage
  • Fat with carbs= Double ASP= double insulin= excessive fat storage from independent action of both ASP & insulin

Det känns lite B att ta upp det eftersom jag själv inte vet mer om hormonet än såhär, men kanske att det kan vara svaret på varför många inte går ner i vikt ”trots” enorma mängder fett?! Att dricka fett och äta 80 gram smör varje måltid kanske inte är lösningen?

En annan sak jag tänker på är frånvaron av grönsaker. Blir man tjock av grönsaker? Går det att överäta grönsaker? Fyller de någon funktion i kroppen? Kan det vara bättre att äta lite mer grönsaker och minska på fettet?

Jag säger inte att detta är lösningen för alla, men om du står och stampar på samma ställe utan att tappa vikt är det kanske dags att go back to basics? Skippa allt vad nötter, frön, mjöl, bär, choklad, bars och yoghurt heter. Drick ditt fettkaffe, men håll nere på mängden fett. Prova att öka mängden grönsaker och minska fettet när du äter lunch och middag. Sväva inte ut under frukosten, keep it simple! Ät ägg, kokta, stekta, scrambled eller omelett med smör och grönt.

Go back to basics!

 

 

 

4 reaktioner till “Back to basics

  1. Instämmer! Tror som vanligt att vi liksom ”går över ån efter vatten”, dvs gör saker svårare än de behöver vara. Är man frisk och äter bra så får man också en hälsosam vikt. Får man inte det så ligger något annat bakom, t ex stress/sköldkörtel/hormoner (eller lite av varje som det brkar vara), eller så äter man inte bra. Är man sjuk eller har stressproblem t ex så bör det åtgärdas först istället för att trixa med fettkaffe och allt möjligt. Tror också att många strävar efter en ohälsosam vikt och därför är det svårt att nå den. Jag hoppas att healthy blir det som fler siktar mot efter skinny och strong… Inget fel på att vilja vara stark men det verkar också lätt gå till överdrift och hos vissa bli en ohälsosam strävan.

  2. Jag tror absolut att du har en poäng med detta! De som äter LCHF idag äter också i många fall betydligt mer kolhydrater än de tror sig göra. Ta bara det här med att man ska baka bröd och kakor á la LCHF med mandelmjöl, kokosmjöl och annat i. Visst, det kanske inte är så många kolhydrater per skiva, men hur många nöjer sig med endast en skiva? I stället för en vanlig efterrätt äter många t ex vispad grädde med bär i. Också där är det tyvärr en del kolhydrater. Jag väljer hellre att skippa allt detta och bara äta vanlig mat + en del grönsaker. På morgonen gör jag oftast en kaffe latte med 1 ägg, 2 msk kokosfett och vaniljpulver i, men resten av dagen (lunch och middag) äter jag inte alls så mycket extra fett, för det behövs inte. Att äta mellanmål är något som många också helt kan strunta i. Om man verkligen inte är riktigt hungrig förstås, eller ska iväg och träna och känner att det blir för lång tid fram till nästa måltid. Då kan det vara bra, men inte annars.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *