LCHP eller LCHF?

 

Det heter ju att LCHF inte är en högprotein diet, men vet inte riktigt om jag kan hålla med om det där. Ser man till vad som läggs upp på instagram och olika bloggar är nog LCHP mer vanligt än LCHF. I många fall blir det en kombo av de båda. Frågan är om det inte vore smartare att äta lite mer grönsaker och dra ner på mängden protein, både vad gäller hälsa, vikt, ekonomi och miljö.

En normal frukost består ofta av ägg (protein) och bacon (protein)
Eller ägg (protein) och makrill (protein)
Eller omelett (pr0tein) skinka (protein) och ost (protein)

En normal lunch eller middag innehåller ofta både kött och ost, dvs protein + protein.

Kanske att man inte är medveten om vad maten innehåller, eller så väljer man protein framför kolhydrater (vilket är dumt då även protein kan omvandlas till glukos). Oavsett blir det en hel del protein för väldigt många.

Själv har jag dragit ner på proteinet avsevärt och äter ungefär 300 g kött/fisk/ägg per dag. Det blir ungefär 60 g protein per dag från animaliska källor, vilket räcker gott och väl för att min kropp ska fungera och prestera optimalt. Har massor av andra tankar och åsikter om just protein med de spar vi till en annan gång 🙂

Vad har ni för åsikter om LCHF och proteinintag? Hur mycket äter ni om dan?

 

 

 

 

10 reaktioner till “LCHP eller LCHF?

 1. Jag har kört fast med min frulle just nu, eftersom jag slutat med periodiskfasta och ökat kolhydratsmängden så har jag fått frukostproblem…jag vill helst inta det mesta av kolhydraterna på kvällen. Jag vet inte riktigt hur jag ska fördela mina intag nu, det känns fortfarande ”nytt” med att gå från lågkolhydratskost till ca 80-100 g kolhydrater/dag. Har du några tips? Det får inte vara för krångligt att tillaga pga av tidsbrist på morgonen. Så sista tiden har min standardfrukost bestått av tre stekta ägg med curry, det står jag mig bra på till lunch, men det börjar kännas lite enformigt och tanken har slagit mig att bara protein kanske inte är det bästa…vill bara hitta balansen, blir galen snart 🙂

  1. Fast att börja dagen med fett och protein är bra! Likaså är det ”bäst” att inta kolhydrater på kvällen. Jag äter själv oftast ägg i någon form till frukost. Antingen med smör, kokosolja eller avokado för att öka på fettet lite. Annars är fisk (makrill eller lax med avokado) eller räkor (räksallad på majonnäs) ett snabbt och gott frukostalternativ. Själv brukar jag alltid förbereda morgondagens frukost på kvällen för att tjäna tid på morgonen.
   2-3 ägg till frukost är inte överdriver mycket protein, men lägger du till 1 burk tonfisk eller makrill till äggen (som många gör) blir det onödigt mycket 🙂

 2. Jag har också funderat på att dra ner på proteinet. Äter väldigt lite kolhydrater på dagen men lite mer på kvällen. Har även dragit ner på mejerier. Ska jag äta ännu mer grönsakor så blir ju kolhydrat intaget mer. Tycker det är en svår balans. Hur kan en mat vecka se ut för dig?

  1. Jag äter enkelt 🙂 Ägg (2-3 st) eller fisk (100 g) med avocado bladgrönsaker till frukost.
   Lunchen består av kött, skaldjur eller fisk (100 g) med massor av grönt, minst halva tallriken och någon form av fettkälla. Smör, kokosolja, avokado eller oliver. Jag överdirver inte fettet, lägger till en eller ett par matskedar.
   Middagen ser i stort ut som lunchen.

   Så rullar veckan på och lördagen bjuder ju på mer kolhydrater 🙂

 3. Jag håller som vanligt med dig 🙂 Har länge reagerat över väldigt stora proteinintag hos många som äter LCHF. 2-3 ägg plus annan proteinkälla är ju liksom inte ovanligt i en måltid. Jag äter väldigt varierande mängd protein, skulle gissa på 100-300 g proteinkälla per dag. Frukosten blir ofta vegansk nu när jag ska undvika både ägg och mejerier, och en gång i veckan lagar vi vegetarisk middag som också blir lunchlådor. Så vissa dagar blir det väldigt lite protein, och andra dagar mer om jag äter en köttbit eller så 😉 Har inget protein”förbud” men försöker välja mina proteinkällor med omsorg och väljer bra kvalitet, och vill inte äta mer protein än jag behöver. Tränar inte direkt nu heller och därför blir också behovet mindre.

  1. Ja det blir mycket protein för många LCHF:are. Jag är lite inne på att ”proteinfasta” en dag i veckan. Har läst lite om det hos Dave Asprey och det verkar vettigt. Ska bli intressant att se hur det kommer gå för dig med nya kosten. Verkar inveckalt (fast så är det ju med allt nytt) och håller tummarna att du kommer må bättre!

 4. Proteinfasta låter intressant, dvs bara grönsaker/frukt/nötter typ en dag i veckan?
  Ja jag pendlar fortfarande lite mellan hopp och förtvivlan med nya kosten, det är inte lätt att vara så begränsad! Men jag har en otroligt stöttande man och i grund och botten så tycker jag ju att det är kul med mat och att prova nya saker vilket verkligen underlättar!
  Var på julfest med jobbet igår och hade klänning på mig, idag var det en kollega som mailade och frågade ”om det var något stort på gång i livet”, *suck*… Inte asball att bli misstagen för att vara gravid så jag vill verkligen få ordning på magen nu.

  1. Nja, inte så mycket frukt och nötter - mer grönsaker, ”safe starches” och fett. Det ska vara en dag med high fat, moderate carbs och väldigt lite protein, endast det protein som finns i grönt, kokosmjölk etc.

   Det var ju kul att bli tagen för gravid när man inte är det 🙂 Hoppas som sagt du kommer på vad det är du reagerar på och att du blir bra i magen!

 5. Personligen håller jag mig inte mätt särskilt länge på fett, iaf inte på frukosten som är tre ägg och avocado eller kokosmjölk, bara ca tre h. Det är ju ok, men inte lång tid! Ägg har ju en del fett så tre ägg är väl egentligen inte så mkt protein? Tänker nog prova whole30 snart igen och få in mer grönt och rotfrukter och variera frukosten för att se om det hjälper mättnaden…

  1. Inte? Själv tycker jag att fett mättar bra, men vi är ju alla olika. Protein är ju det näringsämne som ska mätta mest och bäst. Tre ägg innehåller inte för mycket protein, det är när man äter tre ägg plus fisk eller kött/ost som mängden sticker iväg.
   Att införa mer grönsaker/rotfrukter kanske inte är en dum idé. Det blir ju en större volym mat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *