Slut med fasta

Det har nu gått två veckor (eg tre med inledningsfasen) sedan jag körde igång med projekt carbnite och resultaten lyser med sin frånvaro. Vikten har ökat något, fettprocenten är densamma och måttbandet visar knappa förändringar neråt. Med tanke på att jag i höstas minskade snabbt på alla punkter började jag tänka på vad jag gör annorlunda denna gång och kom fram till två saker:

 • Jag fastar. Kör 18:6 fyra dagar i veckan och proteinfastar ytterligare en dag.
 • Tränar med mindre intensitet. Förut körde jag superset med en pulshöjande övning mellan varje set. Det gör jag inte längre.

Jag är (nästan) helt övertygad om att det är fastan som ställer till det. Inte så att jag mår dåligt av det, eller känner mig orkeslös på något sätt, men när det kommer till fett- och viktminskning är detta inte rätt väg att gå (för mig då får jag tillägga.) Jag brukar bli av med ett par kilon och några centimeter under de två första veckorna, sedan totalstopp. Om detta hänger ihop med att fastan ger för lite energi, ökar stressen i kroppen, och det faktum att jag äter lite kolhydrater överlag (eller en kombo av alla tre) får jag låta vara osagt, men något blir uppenbarligen ”fel” av för mycket fasta.

What to do then? Sluta fasta helt och hållet. I alla fall för ett tag så jag kan se hur kroppen svarar på detta. Kanske till och med göra tvärtom! Äta en proteinrik frukost inom en halvtimme efter det att jag stigit upp. Det kan öka leptinkänsligheten vilken påverkas av bland annat fasta och kalorirestriktion.

Why do you need to eat within 30 minutes of waking?

When you’re Leptin resistant, your diurnal clocks in the brain, the liver, and muscles are all disordered. This is how we will reset those organs to once again act in unison, like an orchestra. If you break this rule, you can still find success, but it will make your reset take longer.

Quote Dr. Jack Kruse - mannen bakom ”The Leptin Reset Diet”.

Jag kommer inte kunna äta på det här sättet under alla veckans dagar, men det skadar ju inta att prova de dagar det är möjligt. Ändrar inte på något annat. Det blir ju svårt att jämföra resultat om man drar i flera trådar samtidigt. Fortsatt blir det alltså lowcarb, ingen fasta och en kolhydratladdning per vecka.

8 reaktioner till “Slut med fasta

 1. Skönt att höra fler som inte får resultat av pf, testat 5:2 och 16:8 utan att det hände speciellt mycket. Tvärtom så resulterade det i att jag fick kraftiga hungerskänslor och blev näst intill desperat efter att få äta. Tyvärr sitter detta i fortfarande fast det är ett par månader sen jag slutade med alla former av pf. Känns som om det förstörde något med min hunger. Är numera konstant hungrig.

  1. Jag har också testat det mesta vad gäller fasta, med varierande resultat. När jag först började reagerade jag som du - konstant hungrig och mycket fokus runt maten och när jag skulle äta nästkommande mål. Detta la sig med tiden och både kropp och hjärna vande sig. Däremot fick jag aldrig några slående resultat på måttband och våg. Att ”spontanfasta” mer sällan verkar fungera bättre på mig - vad gäller fysiken 😉

 2. Intressant synpunkt.
  Hur fungerar det för dig med att fasta enligt bulletproof metoden? Skulle vara spännande att höra dina tankar angående att köra bulletproof coffee på morgonen.

  1. Till en början fungerade det bra vilket jag tycker att alla ”fasteupplägg” gör. Asprey menar på att det är mindre stressande (speciellt för tjejer) att köra denna variant av fasta- då man tillför energi i form av fett vilket håller kvar kroppen i (mild) ketos och eldar på förbränningen.
   Jag tror att det här sättet är bättre jämfört med att inte tillföra någon energi alls, men även detta upplägg verkar ha sina brister (om man endast ser till fettminskning och viktnedgång. Om man bara ser till hur jag mår och presterar fungerar det här alldeles utmärkt för mig). Jag körde Bulletproof i två veckor, som en indledningsfas till carbnite. Under dessa veckor minskade jag ganska mycket både i vikt och centimeter (vilket till stor del var vatten efter en semester fylld av för mycket gott;), men därefter tvärstopp.
   Som sagt att fasta lite då och då - oplanerat och spontant fungerar fint, men att göra det ofta och under längre perioder fungerar sämre för mig.

  1. 30-40 g protein, med någon typ av fettkälla. Äter jag ägg blir det inget extra fett, men om jag äter magert kött blir det tillägg av fett i form av avocado eller smör.

 3. Asprey skriver om collagen på morgonen för framförallt kvinnor. Kanske det vore något?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *