I går slog förkylningen till med full kraft och jag låg däckad med feber, snuva och den ondaste halsen av dem alla. Tappade även rösten så det var en tyst dag som spenderades i soffan med datorn som enda sällskap. Men det var inte det jag skulle skriva om utan något helt annat som jag länge funderat på.
Hör man en sak tillräckligt många gånger, från många och trovärdiga källor, så tror man att det de säger stämmer. Som det här med sötpotatisen till exempel. Denna knöl hyllas till skyarna av många hälsomedvetna, medan den vanliga potatisen står i skamvrån och skäms. Jag har faktiskt aldrig kollat upp om det stämmer. Har bara antagit att det gjort det, men hur är det egentligen? Det enda positiva med att vara sjuk är att man har obegränsat med tid till att kolla upp saker och ta reda på hur det faktiskt ligger till.
De främsta anledningarna till att den vanliga potatisen har så dåligt rykte beror till stor del på att den innehåller solanin (ett gift som även finns i andra grönsaker i nattskatte-familjen så som ex. tomat, aubergine, paprika). Potatisen innehåller även lektiner (precis som baljväxter, nötter och frön) som till stor del förstörs vid uppvärmning (eller blötläggning). Om man har någon form av autoimmun sjukdom eller inte tål nattskatteväxter kan det vara klokt i att låta bli den vanliga potatisen, precis som att den som är känslig för oxalater bör undvika sötpotatis då dessa innehåller höga halter av detta.
Om man ser till innehållet är de ganska likvärdiga näringsmässigt. Potatisen brukar falla på att den innehåller mer kolhydrater. Tittar man på vilken form av kolhydrat det är, stärkelse eller socker, så tycker i alla fall jag att potatisen är en vinnare då den innehåller betydligt mindre socker.
Kokt potatis | Kokt sötpotatis | |||
Kcal | 87 | 90 | ||
Kolhydrater | 20 g | 20,7 g | ||
Fett | 0,8 g | 1,3 g | ||
Protein | 5,2 g | 5,6 g | ||
Socker | 0,9 g | 6,5 g | ||
Sukros | 190 mg | 2280 mg | ||
Glukos | 370 mg | 570 mg | ||
Fruktos | 300 mg | 500 mg | ||
Fiber | 1,8 g | 3,3 g |
Bara att potatis är en nattskatteväxt och innehåller Solanin, som vi har olika känslighet för, men som i stora mängder är giftigt nog att ta livet av oss…
Jag är helt med dig. Har man en känslighet för nattskatteväxter ska man självklart undvika potatis, men om man inte har det är det ett annat läge. Vad gäller gift så innehåller de flesta grödor någon form av detta och kan i stora doser vara livshotande, exempelvis bittermandel, muscotnöt och bok choi - men dessa, precis som potatis, går ju bra att äta i lagom mängd.
Man får se till känslighet, mängd och tillagninssätt.
Karl har skrivit ett bra inlägg..
http://karlhulten.se/borde-du-undvika-potatis/
Verkar vara nåt fel på hemsidan just nu men ska läsa den snarast!
Roligt att du tar upp detta, jag har själv funderat på det här under en tid och kommit fram till att det måste vara bättre att äta ekologisk potatis från Sverige än oekologisk sötpotatis från USA. Hittills har jag inte sett någon ekologisk sötpotatis i matbutikerna där jag bor. På grund av detta äter jag mer potatis än sötpotatis just nu, underbart gott dessutom.
Kall potatis har väl sen länge fått grönt ljus då kall potatis är mumma för de goda tarmbakterierna. Så, även om jag själv inte riktigt kommit igång med potatisätande så får min son ofta kall, hemgjord potatissallad. Jag älskar andra grönsaker och han not so much…
Jo den har nog fått grön ljus med tanke på att den innehåller resistent strärkelse.