Hormonell obalans

Hormonell obalans

Viktuppgång, ökat bukomfång, vaknar på nätterna ligger vaken i timmar och kan inte somna om. Vad är det som händer? Med tanke på att jag inte ändrat något vad gäller kost och träning känns det inte som att detta är problemet. Ser man till symptomen tänker jag spontant på stress och högt kortisol, vilket bidrar till både sömnrubbningar och ökat bukomfång. En annan bidragande faktor kan vara att jag supplementerat med jod i frånvaro av selen vilket efter lite research verkar vara mindre bra. Kanske att det är en kombination av de båda. Eftersom jag inte tagit några prover kan jag bara spekulera, men visst känns det troligt?!

Anyways, har man högt kortisol påverkas ju även sköldkörtel, ämnesomsättning och en rad andra hormoner och signalsubstanser som påverkar kropp och mående. Jodtillskottet har jag nyligen slutat med. Värre är det att få bukt på stressen då jag skapar denna själv genom tankar. Hur ska man bli kvitt detta? Tänka mindre 😉

För min del gäller det främst att förändra mitt tankesätt och ta till små enkla medel som påverkar vårt kortisol (stress) och melatonin (sömn). Att äta lite mer kolhydrater är ett verktyg. Jag fortsätter med få kolhydrater morgon och lunch för att vid middagen inta ett mål med mer kolhydrater. Det kan vara potatis, rotfrukter, ris eller frukt. Det kommer förhoppningsvis gynna sömnen och minska risken för att vakna tidigt pga högt kortisol.

Att vistas utomhus i dagsljus utan solglasöson, gärna snart inpå uppvaknande, är ett annat verktyg. Dock inte troligt att jag kommer anamma detta varje dag med tanke på vårt labila väder 🙁 Att återuppta spikmattan (varför slutade jag?) och andas är ett tredje hjälpmedel.

Ska bli intressant att se om dessa förändringar gör på sig. Känns ovant att ”sitta på andra sidan stolen” och vara den som söker råd och hjälp. I´ll keep you posted.

4 reaktioner till “Hormonell obalans

  1. Jag försöker också experimentera med mer kolhydrater för binjurarnas, sköldkörteln och könshormonernas skull men svårt att komma på bra kolhydratkällor då man ätit på ett visst sätt så länge! 🙂 Men rotfrukter och sötpotatis blir det i alla fall. Har aldrig gillat potatis så det går bort. Men ris kunde man ju prova. Hoppas bara att blodsockret inte påverkas (eller mer viktuppgång då jag inte heller kan träna för tillfället då kroppen är väldigt energilös) eftersom jag minns hur svajigt blodsockret var förr då jag åt mer kolhydrater. Har svårt att äta mer protein på morgonen (vilket jag vet är bra för binjurarna) Det blir ofta en ”youghurt/smoothie” av avokado och kokosmjölk med nötter och bär. Har liksom svårt att komma överens med tanken på kött till frukost…:) Äter inte heller äggvita för magens skull. Pust, det är inte lätt att experimentera med kosten, även när man själv är kostrådgivare ! 😉

    Lycka till och hoppas kroppen reder upp sig!

    1. Jag tror kanske att du behöver göra vissa ”uppoffringar” vad gäller kosten för din hälsas skull. För att ge den chans att läka och komma i balans. Jag provar själv många saker som inte alltid känns rätt, men jag har ett öppet sinne och är det något som inte längre funkar får man se till att ändra på det.
      Har du problem med OTA-axeln är det kanske värt att tillföra mer kolhydrater i kosten. Rotfrukter och potatis är en start, men jag är tveksam till att du kommer komma upp i tillräcklig mängd kolhydrater.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *