Från carbnite till carb backloading

Carbs

Det var längesedan jag något om carbnite:s. Jag har i varje fall återupptagit dessa efter ett långt uppehåll där fokus legat på stresshantering, sömn, ändrade tankesätt och att helt enkelt må bra på alla plan. Ju äldre jag blir, desto större roll spelar ovanstående in vad gäller mående, fysik och prestation. Kroppen förändras och hormoner förändras.

Anyways, jag har under fem veckors tid kört på carbnite upplägget. Ni som inte vet vad det handlar om kan läsa om det här och här. Jag gillar konceptet, men det långtifrån klockrent eftersom man ”tvingas” äta stora mängder kh under relativt kort tid. Det blir ofta även kh-källor som är mindre bra eller dåliga, då det är svårt att komma upp i några mängder kh om man väljer bra källor. Hur mycket kh man ska äta under en carbnite är individuellt. Baserat på min träningsvolym, intensitet och fettprocent hamnar jag runt 200-250 gram på en kväll. Ätfönstret är öppet ca 6 timmar och mängden kh ska alltså intas under dessa få timmar. För att komma upp i den mängden kolhydrater behöver man exempelvis äta:

120 g okokt pasta gjort på rismjöl
5 riskakor
1 stor banan
80 g opoppade popcornkärnor

eller

150 g 0kokt jasminris och
150 g banan
2 riskakor
50 g granola
1 dajm

Sen tillkommer såklart protein samt fett. Det blir på tok för mycket mat under alldeles för kort tid. Känns osunt på alla sätt och vis, men spegelbilden och måttbandet säger annorlunda. Har på dessa fem veckor minskat totalt 17,3 cm, 4 kg och 2,6% fett, så rent estetiskt funkar konceptet. Men det handlar ju om mer än så, därför ska jag ge mig på carb backloading istället. Vill fortsätta äta kolhydrater, men i rimligare mängder och av bättre källor. Det verkar som att det krävs lite mer experimenterande med carb backloading. Framför allt om man är av det kvinnliga könet. Fast det ska ju inte var några problem. Är van vid det här laget 🙂

Finns det några tjejer där ute som testat carb backloading?

 

6 reaktioner till “Från carbnite till carb backloading

 1. Jag ska ge mig på carb nite nu. Har provat lite förut men missuppfattade nog konceptet. Har inte boken, har svårt för att läsa på engelska. Jag har ätit strikt lchf nu i 13 dagar nu och kör min första carb nite imorgon.
  Har jag förstått det rätt att jag äter under 30 gr kolhydrater per dag fram tills det är dags för carb nite dag igen?
  Kan man köra som lchf under veckan eller ska man undvika något, typ mejeri eller fett?

  1. Det stämmer att man ska hålla sig till max 3o g netcarbs per dag fram till nästa carbnite.
   Vad gäller mejerier är jag själv ingen big fan av dessa, men enligt upplägget finns det inga restriktioner vad gäller mejerier.

 2. Hej! Jag kör CBL och Carbnite i cykler. CBL med hård träning (mer volym, frekvens) och sen Carbnite med lite mer fokus på tung träning och lite färre pass/vecka + 3 HIIT pass/vecka. Funkar utmärkt! Kör tillsammans med pojkvännen så det är roligt att utvecklas ihop! Började för ca ett år sedan och har kanske gått upp 13 kg, och jag är då inte fluffig på något sätt utan har kvar konturer men tycker mig ”exploderat” i kroppen, svarat bra på träningen (och kost) helt enkelt! 🙂 Lycka till och kör hårt!

  1. Låter som att du hittat helt rätt! Känns som att man får trixa lite och hitta rätt upplägg för vad som passar en bäst, med tanke på träning och kroppsideal. Anyways, kul att både du och mannen kör! Blir mycket roligare när man har någon att dela det med. Ska i vart fall bli intressant att se hur kroppen svarar på det nya upplägget:D

 3. Jag är väldigt intresserad av det här med Csrbnite. Har kört LCHF snart ett år och vill ner de där ”sista fem”/skumma till kroppen för en definierad look. För ett tag sedan hörde jag om Csrbnite och ville testa, kanske lite av fel anledning då jag såg det som en ursäkt att äta sånt jag saknat typ godis, choklad mm. Detta resulterade i 4kg + efter 4-5 veckor och detta var inte bara muskler. Nu när jag läser på din blogg inser jag ännu tydligare att jag nog satsade på helt fel kolhydrater. Problemet är bara att jag blev lite skrämd av de där 4kg + så nu vet jag inte om jag vågar pröva igen. Men dina resultat är ju verkligen lockande… 🙂 bra jobbat!!

  1. Tror att det många faller för carbnite för att det blir som du skriver, man börjar äta sådant man saknat - oftast dåliga kolhydratkällor. Detta i kombination med för mycket fett kommer inte leda till minskat kroppsfett, utan tvärtom.
   Jag tror man får självexperimentera en hel del för att hitta rätt vad som fungerar för en själv, både vad gäller typ och vilken mängd kh. Att dra ner på fettet de dagar jag kolhydratladdar, samt att tänka på vilket typ av kh jag stoppar i mig har fungerat bra på alla plan - dvs både mående, prestation och kroppsfett.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *