Carbnite express

Carbnite

Har på sista tiden sett att sökstatistiken på mina inlägg om carbnites formligen har skjutit i höjden. Tyckte det var lite märkligt, men nu har jag fått svaret på detta. Det verkar som att Åse ”56 kilo” har hoppat på carbnite expressen. Jag gissar på att väldigt många kommer testa upplägget tack vare detta.

Jag har lekt med upplägget från och till under ett års tid nu och har hittat vad som funkar för mig och vad som inte gör det. Jag vet vilka kolhydrater som fungerar bra, vilken mängd jag ska äta samt vilken fördelning jag ska ha mellan fett/protein och kolhydrater under en carbnite.

När jag först började med carbnites kunde jag gå upp 1,5-2 kilo på en kväll, vilket sällan händer numera. Binder mindre vätska helt enkelt. Jag vet inte om det är nån vidare bra ideé att go all in med carbnites om man levt enligt strikt LCHF under lång tid - med tanke på att man har skaffat sig en ganska kass insulinkänslighet då alltså. Jag hade nog börjat i mindre skala och börjat med att lägga till kolhydrater till kvällsmålet under ett par veckors tid. Sedan ökat mängden successivt och lagt till mer kolhydratrika källor efter hand. Att gå från 20 till 200 g kolhydrater är alltså inte att rekommendera.

Alkohol är en annan sak som jag märkt ställer till det rejält. Don´t drink and carbload! Väldigt logiskt, men värt att nämnas ändå 🙂 Är ditt mål en bättre kroppskomposition så hade jag tagit det lugnt med alkohol överlag och inte bara under carbnites. Alkohol bidrar inte med något positivt i kroppen överhuvudtaget - bortsett från att det kanske smakar gott i munnen 😉

De dagar då man inte kolhydratladdar, dvs under 6 veckodagar är rekommendationen att hålla sig under 30 net gram kolhydrater. Alltså kolhydrater minus fiber. Man kan alltså äta bra mycket mer än bara 30 g kh /dag, beroende på vad och hur man äter. Själv räknar jag inte utan äter fritt av alla grönsaker och lägger till ett litet stärkelserikt mål till middagen varje dag. Märker att jag sover bättre om jag gör så vilket jag tänker hör samman med minskat kortisol nattetid.

Nackdelar med carbnites kan vara att man ser det som en ursäkt att äta skräpmat och godis kvällen igenom. Detta brukar även visa sig på vågen och formen ganska många dagar efter. Det går inte att äta vad för skit som helst och inte heller vilka mängder som helst. Speciellt inte om du är av det kvinnliga könet och ännu mindre om du är ”mittilivet” 😉

Med detta sagt så lyckönskar jag alla som är nyfikna på att testa! Det har satt en guldkant på min tillvaro och lärt mig mycket om hur för lite kolhydrater påverkar oss i längden. Ikväll har jag förresten carbnite. Först ut blev det stekta bananskivor med fårmjölksyoghurt och granola. Delish!

Stekt banan med granola

 

4 reaktioner till “Carbnite express

 1. Hej!
  Vilken tjusig mage! 🙂
  Kan du förtydliga ditt inlägg med vad du menar med ”att hålla sig under 30 net gram kolhydrater. Alltså kolhydrater minus fiber. Man kan alltså äta bra mycket mer än bara 30 g kh /dag, beroende på vad och hur man äter. ”

  Jag har ätit runt 50 gram nu i några veckor och mitt blodsocker har börjat att stabilisera sig. Det går inte längre i taket och jag mår bra.

  Med vänlig hälsning Ing-Marie

  1. Hallå Ing-Marie!
   Du drar bara ifrån antal gram fiber från de kolhydrater du äter. Välj/lägg till livsmedel med mer fibrer, då kan du även äta mer kh.

   Skönt att ditt BS börjar bli normalt. Minns att det tog lång tid för mig att innan det blev normalt. Härligt att du mår bättre med!
   Ha det bäst!

 2. Haha ja jag är nog den skyldige!
  Tack för bra info här i bloggen som jag bla länkade till idag. Må gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *