Varför blir vi feta av Gary Taubes

Det var en små intressant bok, men jag blev inte såld. Det var tre saker som fick mig att vilja läsa denna bok. Såklart ville jag veta precis vad titeln frågar - varför blir vi feta? Har mr. Taubes svaret på gåtan?

Det andra var tesen om kalorier in/ut. Taubes menar på att det inte bara handlar om energi balans. Det finns andra faktorer som spelar in.

Sist men inte minst, blev jag nyfiken på hans syn på motion och viktnedgång - att dessa två inte nödvändigtvis gynnar varandra.

Blev jag något klokare efter att ha läst den då? Njaa, det fanns väl ett par saker som jag hade tänkt på redan innan jag läste boken, men som kanske blev mer styrkta, och det är följande…

  1. Hormonet insulin spelar huvudrollen i dokusåpan varför vi blir feta. När man väl förstår vad insulinet har för uppgift i kroppen och i vilken utsträckning det påverkar vår förbränning är jag övertygad om att en stabil insulinnivå är viktigare än att tänka på hur mycket kalorier du stoppar i dig/gör dig av med.
  1. Motion är absolut bra för dig och din hälsa och jag tror att det är något som skulle gynna precis alla. Jag är däremot inte övertygad (precis som Taubes skrev) att motion och viktnedgång måste gå hand i hand. Hans tes är att när man motionerar kommer man senare att ”kompensera” för det vi tränat bort, dvs äta mer än vad vi förbrukat - därför är inte träning och viktnedgång a match made in heaven…Köper inte den riktigt. Alla går väl inte hem och överäter efter ett träningspass?… Jag har tidigare själv kört långa medelintensiva konditionspass utan att gå ner ett gram i vikt…Och nej, jag gick inte heller hem och ”kompenserade” min träning med överätning. Jag kan inte säga vad det beror på, men jag kan bara hålla med honom om att träning och motion inte alltid gynnar varandra.

Gary Taubes är en vetenskapsjournalist och författare. Han skriver för bland annat Science Magazine och har haft artiklar i The New York Times, The Atlantic och Esquire. Han har fått flera erkännanden för sitt arbete som vetenskapsjournalist. Har arbetar också vid hälsoforskningsinsitiutionen vid University of California.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *