Rödvinsmarinerad lammstek med pestoslungade ugnsgrönsaker

Bästa lammreceptet ever! Man kan förbereda allt i förväg, eftersom både kött och grönsaker serveras kallt. Dessustom är marinaden försvinnande god! Receptet är beräknat till 5-6 pers

1.2 kilo lammstek
salt, svartpeppar, timjan ,rosmarin
1 hel vitlök

Marinad
2 dl rödvin
1 msk honung ( 😯 )
2 msk kalvfond
5 msk olivolja
1/2 citron, både skal och saft
2 msk färsk timjan
2 msk färsk rosmarin
de rostade vitlöksklyftorna som låg runt steken
salt, peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Gnid in steken med salt, peppar och timjan. Skala vitlöksklyftorna och dela några av dem i mindre bitar. Gör små snitt i steken och stoppa in bitarna där. Lägg resten av klyftorna under steken. Stek i nedre delen av ugnen tills köttermometern visar 62 grader. (Tog inte tiden, så den kan jag inte ge er.)

Medans köttet är i ugnen fixar vi till marinaden. Koka upp vinet med honungen i en kvart ungefär. Tillsätt sedan fond, olivolja, timja, rosmarin, rivet citronskal och saft. Ställ åt sidan. När steken sedan är klar så tar du vitlöksklyftorna som låg under steken och mixar ner i marinaden. Smaka av med salt och peppar. Låt steken svalna. Skär sedan upp i skivor, lägg upp på serveringsfat och häll över marinaden. Min ficka bara stå och dra 4-5 timmar, och det räckte. Till detta serverade jag pestoslungade grönsaker och en kall chèvresås.

Pestoslungade ugnsgrönsaker

1 blomkålshuvud
2 broccoli
1 knippa grön sparris
1 burk gröna oliver
1 burk kronärtskocshjärtan
1 stor påse blandad sallad
coctailtomater
pesto efter tycke och smak

Sätt ugnen på 175 grader. Dela blomkål och broccoli i mindre bitar. Ringla över rikligt med olivolja. Salta och peppra. In i ugnen i 30 minuter. Dela sparrisen på mitten och tillsätt denna när 5 minuter återstår. Ta sedan ut och låt grönsakerna svalna. Dela kronärtskockorna i mindre bitar. Blanda sedan ihop ugnsgrönsakerna med resten av grönsakerna. Ha i pesto, så mycket eller lite du vill. Blanda och voila…klart. Obs, jag gillar inte när den här salladen är kylskåpskall, så ta ut den i god tid innan servering.

Kall sås med chèvre och vitlök

100 g chèvre
1 vitlöksklyfta
4 dl creme fraiche
lite färsk rosmarin
salt och peppar

Börja med att smula men getosten i en skål. Jag gillar när det blir lite chunky pieces, men vill du ha en slätare sås, så mixa den med gaffel. Pressa över vitlöken och häll i crème fraichen. Blanda. Krydda med rosmarin och smaka av med salt och peppar.

Sjukt god middag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *