Återhämtningsdryck… Hur tänkte vi här?

mars 26, 2012 i Jag dissar

Jag hittar alltid något nytt och spännande när jag handlar! Idag snubblade jag över den här lilla godingen. ProViva Active, för oss som tränar mycket. Texten på baksidan av paketet säger såhär:

-” Efter fysisk ansträngning är det viktigt att snabbt återhämta sig. Förutom Proviva-bakterien innehåller denna dryck proteiner, kolhydrater och utvalda vitaminer och mineraler. Sammansättningen är gjord för att ge kroppen möjlighet att fylla på sina depåer och återhämta sig efter ansträngningen.”

Och då kollar vi såklart in innehållsförteckningen…

Innehåll: vatten (?!) tropisk fruktberedning (what is that?) glukos (socker) sackaros (socker) fruktos (socker) vassleprotein (bra), havremjöl, maltmjöl, sen kommer vitaminerna och mineralerna och till sist de ”snälla” bakterierna…

Alltså, det är i stort sett vatten och socker i olika former vi får när vi köper den här…Men vänta lite, det stod ju att den skulle innehålla protein med..Och det är ju viktigt för återhämtningen när man tränat. Hur var det med det nu då?

100 g dryck innehåller:

60 kcal

13 g kolhydrater varav 12 g är socker

2 g protein

Mohohoho, 2 g protein…Det kommer man inte långt på. Honestly, detta är ännu en produkt som spelar på sitt namn och sitt goda rykte som en ”bra för magen” produkt. Borde inte få lov att kallas återhämtningsdryck. Det är en ju bara en vanlig fruktjuice med socker!

Och hur är det nu med dom ”goda bakterierna”? – Det är mycket snack och lite verkstad. Även om de är rätt bra som livsmedel finns det avgjort en övertro på deras positiva verkan, säger Elisabeth Norin, docent vid institutionen för Mikrobiologi, tumör & cellbiologi vid Karolinska Institutet.

Vill du läsa mer? Varsågod!