Kör intervaller- spara tid, få bättre resultat av din styrketräning

Köpte Jonas Bergqvists bok ”LCHF och träning” idag och yes, vilken pepp jag fick! Har inte läst ut den än - är halvvägs - men I just have to share a little something with you guys! Har precis läst om LCHF och konditionsträning och det är just detta jag vill dela med mig av…

”-Intervallträning är mer hälsosamt och mer tidseffektivt än distansträning” , quote Jonas Bergqvist. (Jag ger honom en high five! Tycker precis likadant!)

Han hänvisar till två olika studier. I den ena mätte dom korta intervaller (Tabata) på cykel. Intervallerna bestod av 20 sek högintensitet följt av 10 sek vila. Detta upprepades 7-8 gånger. Efter 6 veckor hade syreupptagningsförmågan ökat 14% och den aeroba förmågan 28%.

I nästa studie körde man högintenivt i 30 sek följt av 4.5 min vila upprepat 4-6 gånger under 3 dagar per vecka. Detta gav samma resultat på kärl och artärer, som distansträning 40-60 min 5 dagar i veckan på 65 % av maxpulsen. Alltså, spara tid och få samma hälsofördelar som fler och längre konditionspass ger dig….JA TACK!

Men hur kan det hjälpa oss i bättre form vad gäller styrketräningen? Utdrag ur boken här…

-”Intervaller tränar framför allt de explosiva muskelcellerna, vilket är en fördel om du samtidigt styrketränar. Distansträning tränar i större utsträckning de uthålliga muskelcellerna och riskerar leda till att de explosiva cellerna blir mer uthålliga i sin karaktär. Detta leder i sin tur till att det är svårare att få resultat av styrketräningen. Distansträning hämmar alltså styrketräningen till en viss del. Anaeroba högintensiva intervaller tränar de explosiva muskelcellerna, vilket kommer ge dig tydligare resultat om du styrketränar.”

Hell yes! Jag blir bara lycklig, för att det är precis så jag tränar! Styrka 3 ggr/ vecka och ett kort HIIT pass per vecka. Slutade med långa konditionspass för längesedan. Sen beror det såklart på vad man har för mål med sin kropp - och för min del hägrar inga maraton 🙂

Han avslutar kapitlet med att säga följande: -” Vill du gå ner i vikt ska du veta att styrketräning är mer värdefullt än konditionsträning. Resultaten du får av styrketräning är kraftfullare.”

Say no more! Over and out!

5 reaktioner till “Kör intervaller- spara tid, få bättre resultat av din styrketräning

  1. Anette, härligt inspirerande matblogg du har! Vilken utbildning går du? MF? Och hur går det? Till hösten är det min tur 🙂 längtar!!!

   1. Tack:)
    Ja det är MF:s utbildning:) Läser just nu i Göteborg, är hur nöjd som helst. Väldigt inspirerande och intressant! Såg också att Anna hade startat en utbildning, den gick ju dock inte i Göteborg, iaf inte i år.
    Förstår att du längtar tills de börjar, jag är väldigt glad att jag tog beslutet att gå!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *